Răzvan Burleanu anunță schimbări în cadrul licențierii cluburilor: „UEFA ne impune să ne aliniem”

Răzvan Burleanu anunță schimbări în cadrul licențierii cluburilor: „UEFA ne impune să ne aliniem”

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a participat astăzi, 30 septembrie, la o ședință în care s-a discutat despre regulamentul de licențiere al cluburile și totodată despre sustenabilitatea financiară. Răzvan Burleanu, cel pe care Mihai Covaliu l-a propus la COSR, a condus întrunirea, după care a oferit declarații.

Răzvan Burleanu anunță schimbări în cadrul licențierii cluburilor: „UEFA ne impune să ne aliniem”

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a oferit detalii despre subiectele discutate în cadrul ședinței Comitetului Executiv al FRF. Conducătorul „sportului rege” din România a afirmat că vor exista modificări în cadrul licențierii cluburilor.

„Principalul subiect dezbătut a fost regulamentul de licențiere al cluburilor și de sustenabilitate financiară. Avem un termen limită final pentru luna octombrie, astăzi s-a aflat doar în primă dezbatere, urmând ca pe 24 octombrie să-l putem aproba. Sunt 2 tipuri de modificări, pe de o parte modificări impuse de UEFA, care și-a modificat propriul regulament și suntem obligați să ne aliniem, dar avem și modificări inițiate de FRF.

Un element de noutate pe care-l vom regăsi în sistemul de licențiere face referire la obligativitatea cluburilor care aplică pentru licența UEFA de a avea o strategie de sustenabilitate și de mediu. În lipsa acestei strategii practic vom asista la un refuz de licență UEFA. Din acest punct de vedere stăm foarte bine, noi deja avem o implementare similară în propriile regulamente și există o relație foarte apropiată cu cluburile mai ales că noi ca și Federație ne-am asumat lideri și în această zonă de sustenabilitate. Această modificare adusă de UEFA să nu impacteze major cluburile noastre.

O a doua modificare dezbătută este legată de programul de dezvoltare a sectorului de copii și juniori care urmează să fie verificat de acum înainte și la licențiere. În momentul de față vom avea această modificare și la licențiere”, a declarat Răzvan Burleanu, conform GSP.

„Cluburile de liga a doua vor avea 8 echipe de juniori”

Răzvan Burleanu, persoana despre care Dănuț Lupu consideră că i-a calificat pe „tricolori” la EURO, a continuat dialogul cu jurnaliștii prezenți și a dezvăluit că din sezonul viitor formațiile de eșalon secund vor fi obligate să aibă nu mai puțin de 8 echipe de juniori, față de 5 câte au în prezent.

„Un alt subiect este legat de o creștere progresivă în ceea ce privește investițiile în centrurile de copii și juniori. În acest sezon ajungem la 7,5% după ce în sezonul precedent am fost la 6,5%. Un alt subiect este cel legat de creșterea numărului de echipe de juniori pentru cluburile de Liga 2 care aplică pentru licența de Liga 1 din urmărorul sezon. Cluburile de Liga 2 până acum erau obligate să aibă 5 echipe de juniori, din următorul sezon vor fi obligate să aibă 8.

O altă direcție în ceea ce privește sistemul de licențiere este legată de licențele specifice antrenorilor care lucrează la nivelul de copii și juniori. Suntem prima Federație din Europa Centrală și de Est care a început implementarea acestor licențe chiar din această vară. Licența de juniori care se aplică pentru categoria U11-U15, o implementăm împreună cu Federația din Elveția. Iar la categoria cealaltă de U16-19, lucrăm alături de Federația din Belgia”, a completat Răzvan Burleanu.

Concret, din luna martie a anului 2025 FRF va controla în amănunt fiecare formație din liga a doua care vrea să aplice pentru licența de Liga 1, anume că în cadrul cluburilor să existe un antrenor cu licență pentru cele două categorii de vârstă. Academiile vor fi obligate să aibă în componență doi tehnicieni cu licențele cerute.

Please follow and like us:
Pin Share