Calendar ortodox octombrie 2024. Patru sărbători mari, cu cruce roșie, în această lună

Calendar ortodox octombrie 2024. Patru sărbători mari, cu cruce roșie, în această lună

Calendar ortodox octombrie 2024. Unele dintre cele mai mari sărbători ale toamnei, patru la număr, sunt în această lună, fiind marcate cu cruce roșie.

Calendar ortodox octombrie 2024. Patru mari sărbători importante, marcate cu cruce roșie

În luna octombrie sunt câteva dintre cele mai importante sărbători religioase, cum ar fi Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Mucenic Dimitrie, la care zeci de mii de creștini merg în pelerinaj.

Din punct de vedere astrologic, această lună începe cu Soarele în semnul Balanței și se termină cu Soarele în semnul Scorpionului. Astronomic vorbind, octombrie începe cu Soarele în constelația Fecioarei și se încheie cu Soarele în constelația Balanței.

De asemenea, octombrie era cea de-a opta lună a anului în calendarul roman. Numele provine de la cuvântul latinesc “octo”, care înseamnă opt. În calendarul gregorian, este a zecea lună din an.

În această lună sunt patru mari sărbători creștine, care sunt marcate cu cruce roșie. Prima este chiar pe 1 octombrie, și anume Acoperământul Maicii Domnului.

Credincioșii sărbătoresc o serie de tradiții și obiceiuri în această zi. De exemplu, gospodinele fac plăcinte cu mere sau dovleci, de post, urmând să le ofere oaspeților.

Următoarea sărbătoare cu cruce roșie este luni, 14 octombrie 2024, și anume Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mulți credincioși merg în pelerinaj la Iași, acolo unde se află racla cu moaște.

Sâmbătă, 26 octombrie 2024, este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Este una dintre cele mai importante și așteptate sărbători de către creștini.

Tot în această zi, cei care poartă prenumele marelui sfânt își vor sărbători ziua onomastică. Astfel, prenumele “Dumitru”, dar și derivate ale acestuia, sunt sărbătorite pe 26 octombrie.

În ziua următoare, pe 27 octombrie, este Sfântul Dimitrie Basarabov. Și pentru aceste două mari sărbători se va organiza un pelerinaj, de data aceasta în București, unde sunt așteptați creștinii ortodocși într-un număr mare.

În octombrie mai sunt și câteva sărbători marcate cu cruce neagră, cum ar fi Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah (7 octombrie), Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi; Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica (13 octombrie) sau Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca (18 octombrie).

Sfinţii Mărturisitori Ardeleni (21 octombrie) și Sfântul Iachint de Vicina (28 octombrie) sunt, de altfel, sărbători marcate cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Please follow and like us:
Pin Share