Tragedie în NBA. Unul dintre cei mai îndrăgiți sportivi din istorie a fost răpus de cancer

Tragedie în NBA. Unul dintre cei mai îndrăgiți sportivi din istorie a fost răpus de cancer

Tragedie în NBA. Unul dintre cei mai iubiți jucători din istorie a decedat la doar 58 de ani. Dikembe Mutombo a fost răpus de o tumoare cerebrală. El este considerat de mulți experți unul dintre cei mai buni jucători defensivi care au jucat vreodată în campionatul din Statele Unite ale Americii.

Doliu în sportul mondial. Dikembe Mutombo s-a stins din viață

Mutombo nu a fost doar un colos pe teren, ci și un filantrop dedicat. Prin fundația sa, a construit spitale și a susținut proiecte umanitare în Congo, contribuind la îmbunătățirea vieții multor oameni. A fost, de asemenea, primul Ambasador Global al NBA, răspândind valorile sportului la nivel internațional.

Cine a fost Dikembe Mutombo

Fostul mare sportiv a pierdut lupta cu cancerul cerebral. Acesta va rămâne în istoria baschetului american și pentru gestul său iconic de a mișca degetul după blocaje, ceea ce i-a adus dragostea fanilor.

„Dikembe Mutombo a fost mai presus decât viața. Pe teren, a fost unul dintre cei mai buni jucători defensivi din istoria NBA. În afara terenului, și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alții.

Nimeni nu a fost mai calificat decât Dikembe să devină primul ambasador global al NBA. El era un filantrop în esență. A iubit ceea ce baschetul putea face pentru a avea un impact pozitiv asupra comunităților, în special în Republica Democratică Congo și pe continentul african. Am avut privilegiul de a călători în lume cu Dikembe și de a vedea de aproape generozitatea și compasiunea lui, care încurajau oamenii.

Era mereu accesibil pentru evenimentele NBA – cu zâmbetul său molipsitor, cu vocea lui gravă și cu mișcarea lui caracteristică din deget, care l-a făcut atât de îndrăgit de către fanii baschetului din orice generație.

Spiritul neînduplecat al lui Dikembe continuă în cei pe care i-a ajutat și i-a inspirat de-a lungul vieții sale extraordinare. Sunt unul dintre numeroșii oameni a căror vieți au fost atinse de inima uriașă a lui Dikembe și îmi va lipsi mult.

În numele întregii familii NBA, transmit condoleanțe soției lui Dikembe, Rose, și copiilor săi, prietenilor lui și comunității baschetbalistice globale, pe care el a iubit-o și care l-a iubit înapoi”, a notat Adam Silver, comisarul NBA, într-un comunicat oficial.

Mesajul lui Adam Silver. Foto: NBA Communications Twitter

De-a lungul carierei, Dikembe Mutombo a evoluat pentru echipe precum Denver Nuggets, Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers sau Houston Rockets. El a câștigat de 4 ori titulatura de „NBA Defensive Player of the Year” și a fost inclus de 8 ori în echipa sezonului „NBA All-Star”.

Please follow and like us:
Pin Share