Háziorvos, recept, patika és oltás helyben – így védekeznének idén az influenza ellen

Háziorvos, recept, patika és oltás helyben – így védekeznének idén az influenza ellen

A tárcavezető járványügyi konferencián beszélt erről, rámutatva, hogy a cél az influenza elleni védőoltáshoz való hozzáférés megkönnyítése a lakosság számára.

„Egészen tavalyig, amikor áttértünk az európai országok túlnyomó többségében alkalmazott rendszerre, a védőoltást nem lehetett kedvezményes áron megvásárolni a gyógyszertárakban” – magyarázta Rafila, leszögezve, hogy 2023-ban némileg csökkent a beadott oltások száma ahhoz képest, amikor a vakcinát a háziorvosokon keresztül osztották ki. A miniszter szerint

most az elképzelés az, hogy a páciens átveszi a háziorvosától a receptet, és a patikában ingyen vagy kedvezményes áron kiváltja a vakcinát, amit helyben be is adnak neki.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy a járványtani szakorvosok még több gyógyszerészt képezzenek ki a vakcinák beadására, növelve ezzel az oltás beadását vállaló patikák számát.

Rafila rámutatott, hogy a tavalyi szezonban legfeljebb 10 százalékkal csökkent az influenza ellen beadott oltások száma az előző idényhez képest, és ez is a változtatás miatt volt.

„Mindennek van egy kezdeti bejáratási időszaka. Az idei influenzaszezonban beoltott emberek száma minden bizonnyal magasabb lesz, mint tavaly” – idézi a minisztert az Agerpres hírügynökség.

Please follow and like us:
Pin Share