România nu scapă de ploi și de fenomene severe. Alerte cod portocaliu, galben și o informare de la ANM

România nu scapă de ploi și de fenomene severe. Alerte cod portocaliu, galben și o informare de la ANM

Începutul lunii octombrie vine cu noi episoade de ploi abundente și fenomene severe în România, anunță ANM. Specialiștii au emis, marți, trei mesaje de avertizare.

Noi alerte ANM: informare și coduri portocaliu și galben de ploi abundente și vijelii. Zonele afectate

Finalul lui septembrie a adus o multitudine de fenomene meteo în țara noastră. Am trecut, în weekend, în doar câteva ore, de la fenomene de vară la unele de iarnă.

Astfel, dacă vineri și sâmbătă s-au înregistrat valori termice demne de mijlocul verii, de peste 30 de grade, de duminică vremea s-a schimbat radical. Au apărut ploile, ninsorile la munte, iar temperaturile s-au prăbușit.

Începutul lunii octombrie vine cu alte fenomene meteo extreme. ANM a emis, marți, o informare meteorologică de intensificări ale vântului și ploi moderate cantitativ.

Alerta a intrat în vigoare la ora 10.00 și va fi valabilă până miercuri, 2 octombrie, ora 10.00. În aceste 24 de ore, vântul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice, sud-vestice și la munte, cu viteze de 40…55 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Meteorologii mai spun că, în special pe parcursul zilei de marți, în regiunile estice și sud-estice ploile vor continua și pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp.

Tot în această dimineață, de la Administrația Națională de Meteorologie au venit și două mesaje care conțin alerte cod portocaliu și cod galben de vânt puternic.

Vor fi vijelii puternice pe litoral și în deltă. Aici, vântul va avea intensificări puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h. Codul portocaliu este valabil marți, între orele 10.00 și 20.00.

În ceea ce privește alerte cod galben de vânt, aceasta este una mult mai extinsă. În intervalul 1 octombrie ora 10.00 – 2 octombrie, ora 02.00, în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.

Cum va fi vremea în municipiul București

În zona Capitalei, vremea se ameliorează față de zilele weekend-ului. Temperaturile vor creşte faţă de ziua precedentă. Valoarea maximă de marți va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 7…9
grade.

Please follow and like us:
Pin Share