O nouă tulpină de Covid va ajunge în România. „Este o chestiune de zile” Cât de periculoasă este varianta

O nouă tulpină de Covid va ajunge în România. „Este o chestiune de zile” Cât de periculoasă este varianta

Odată cu sosirea toamnei, au început să circule și virusurile. O variantă nouă, Covid XEC, care se răspândește rapid în Europa, are șanse să devină tulpina principală în sezonul acesta.

Noua variantă de Covid vine în România

Până la apariția ei în România, e doar o chestiune de timp, a declarat pentru adevărul.ro dr. Alexandru Coman, epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Cauza este simplă: noua variantă este extrem de contagioasă.

Covid XEC, un amestec între subvariante ale Omicron, a fost depistat inițial în Germania, iar ulterior a fost identificat și în alte țări precum Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania.

 „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul pentru sursa citată.

Covid XEC ar putea ajunge în câteva zile

Ar putea fi vorba de doar câteva zile până când Covid XEC ar putea veni în România, spune dr. Alexandru Coman: „Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”. 

De asemenea, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București spune că oamenii nu se mai testează. „În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”.

El a mai adăugat că această nouă tulpină nu trebuie să ne îngrijoreze. „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment. Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”,  a mai spus directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, potrivit adevărul.ro.

Românii ar avea imunitate colectivă

Deși mai sunt persoane care doresc să se vaccineze, în România nu există un vaccin specific pentru această variantă. Totuși, ca și în cazul gripei, există o acoperire parțială oferită de vaccinurile existente.

 „Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent.

Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman, potrivit adevărul.ro.

În altă ordine de idei, în continuare oamenii trebuie să aplice măsurile de protecție clasice, spălatul mâinilor, felul în care strănutăm sau tușim, evitatul unui colectiv dacă avem simptome etc.

„Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia.

Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.

Ce este mai periculos în acest sezon: gripa sau Covid?

Dr. Coman spune că în acest sezon ar trebui să ne preocupe gripa, iar răspunsul a fost foarte clar: „M-ar preocupa gripa, pentru că pentru gripă am deja vaccinul în farmacie. Mă preocupă problema pentru care am o soluție. Dacă n-am o soluție, nu-mi bat capul foarte tare cu ea. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus printre nhoi. Deja am învățat.

Pentru că nu vom scăpa de el, nici acum, nici pe viitor. Trebuie să învățăm să conviețuim cu microbii din jurul nostru. Nu am scăpat niciodată de gripă. Nu am scăpat de tuberculoză. Nu am scăpat de HIV. Nu putem decât să le controlăm să le ținem în frâu”, a spus medicul pentru sursa citată.

Please follow and like us:
Pin Share