Județele din care oamenii fug pe capete. Sunt cele mai sărace din România

Județele din care oamenii fug pe capete. Sunt cele mai sărace din România

Județele din România care pierd oameni pe bandă rulantă. Tot mai mulți oameni fug din aceste zone. Care e motivul din spatele acestui fenomen?

Județele din care oamenii fug pe capete. Sunt cele mai sărace din România

România se confruntă cu o situație îngrijorătoare. Unele județe se golesc de oameni, în timp ce altele atrag tot mai mulți locuitori. Motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru pare să fie diferențele uriașe de salarii între regiuni.

Institutul Național de Statistică ne arată o imagine clară a acestei probleme. În 2023, mai bine de jumătate din județele țării au avut salarii sub media națională. Asta înseamnă că în 37 de județe, oamenii câștigă mai puțin decât media pe țară.

Vrancea și Teleorman sunt în topul listei negative. Aici, salariile sunt cu 24% mai mici decât media națională, adică sub 3.400 de lei pe lună. Asta înseamnă că oamenii din aceste zone câștigă cu aproape un sfert mai puțin decât media românilor.

Nu sunt singurele județe care se confruntă cu această problemă. Botoșani, Vâlcea, Brăila, Vaslui și Bistrița-Năsăud sunt și ele pe lista locurilor unde salariile sunt cu peste 21% sub media țării.

Tocmai de aceea, mulți oameni fug din aceste zone. Fie se mută în alte orașe ale țării, fie pleacă în străinătate, toți caută un trai mai bun.

De cealaltă parte a balanței, avem București, Cluj și Timiș. Aici, lucrurile arată complet diferit. În București, de exemplu, salariul mediu e cu 37,2% peste media națională, adică 6.053 de lei pe lună. Asta înseamnă că un bucureștean câștigă, în medie, cu peste o treime mai mult decât media pe țară.

Cluj și Timiș urmează îndeaproape Capitala, cu salarii medii nete de 5.344 de lei și 4.910 lei. În Cluj, salariile sunt cu mult peste media națională, iar Timișul nu e nici el departe.

De ce e așa mare diferența? În mare parte, e vorba de tipurile de job-uri disponibile. În București, Cluj și Timiș, găsim multe companii mari, mai ales în domenii ca IT, bănci sau servicii.

În schimb, în județele cu salarii mici, lipsesc investițiile mari. Nu sunt suficiente companii care să ofere locuri de muncă bine plătite, iar asta se reflectă în buzunarele oamenilor.

Please follow and like us:
Pin Share