Orice formă de violență asupra copiilor va putea fi raportată la numărul unic 119. Când se implementează proiectul

Orice formă de violență asupra copiilor va putea fi raportată la numărul unic 119. Când se implementează proiectul

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) vor colabora pentru un proiect în care 119 va fi număr unic național destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copilului.

119, linie unică națională destinată copiilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) sunt parteneri într-un proiect destinat copiilor care sunt chinuiți și abuzați sub orice formă.

Proiectul pentru dezvoltarea liniei unice naționale destinate copiilor are o valoare totală de aproximativ 67 de miliarde de lei și este finanțat din fonduri europene. “Sistem Next Generation 119” susține dezvoltarea și modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii.

Proiectul se implementează în septembrie 2024 – februarie 2027. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administraţia publică centrală şi mediul de afaceri.

“Vorbim despre un proiect de importanţă naţională, implementat de ANPDCA în colaborare cu STS, menit să îmbunătăţească protecţia şi sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toţi copiii care au nevoie de sprijin şi ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât şi la platforma care se va dezvolta în paralel.

Concret, vor fi create şi modernizate soluţii digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului.

Prin intermediul numărului unic naţional 119, care este deja o resursă importantă în protecţia copiilor, vom facilita intervenţia promptă şi coordonată a autorităţilor responsabile, vom reuşi să-i consiliem, să-i îndrumăm şi să-i sprijinim rapid pe toţi copiii şi tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informaţie sau chiar ajutor’‘, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Sorin Bălan, este implicat în calitate de partener în cadrul acestui proiect, iar STS va veni cu soluții digitale, tehnologii avansate, dar și cu cei mai buni specialiști din domeniu.

În perioada implementării se urmărește extinderea facilităţilor oferite de serviciul 119 prin dezvoltarea unor noi aplicaţii şi platforme necesare asigurării asistenţei pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi oricărei alte forme de violenţă.

De asemenea, se vor asigura aplicații și programe suport pentru specialiștii implicați în gestionarea apelurilor numărului unic, 119, precum şi asigurarea unor sesiuni de formare a angajaţilor din instituţiile din domeniul protecţiei copilului, se mai menţionează în comunicat.

Please follow and like us:
Pin Share