Két református püspökkel együtt ünnepeltek az idősek

Két református püspökkel együtt ünnepeltek az idősek

Tíz évvel ezelőtt a református egyház nyugdíjpénztára létrehozta a Kálvin otthont Marosvásárhelyen, ahol külön lakrészeket alakítottak ki a nyugdíjba vonuló lelkészeknek, de idősotthonként működő részt is létrehoztak. Tíz évvel ezelőtt négy bentlakóval és 12 alkalmazottal indult az otthon, amelyben ma már minden hely foglalt, több mint hetven idős személy mondhatja ezt otthonának.

Göröngyös volt az út

A tízéves születésnap kapcsán Jakab István, az otthon igazgatója elmondta, hogy bár sok nehézséggel kellett szembenézzenek az elmúlt évek során,

mindig sikerült odafigyelniük arra, hogy méltóságteljes életet biztosítsanak a bentlakóknak.

Számos programot szerveznek az idős személyeknek, többek között olyanokat is, amelyekre a város lakói is bejöhetnek, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat az idősek és egykori szomszédaik, barátaik között.

A tíz év alatt 271 szépkorú fordult meg az otthonban, jelenleg minden hely foglalt, hosszú a várólista is.

Értékelni a csendet

A tízéves születésnapon, amelyet az idősek világnapján ünnepeltek, köszöntötte a bentlakókat és a a vendégeket Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület hamarosan leköszönő püspöke is.

Beszédében kiemelte, fiatalként sokszor mondjuk, hogy bárcsak megérnénk az idős kort, bárcsak megöregednénk, de amikor bekövetkezik, akkor sokszor nem találjuk a helyünket, úgy érezzük, hogy hasznavehetetlenek vagyunk.

Kató Béla szerint amikor a fizikai test meggyengül, akkor a lelki munkára, az imádkozásra kell időt fordítani, kihasználva a csendet, amelyben fiatalkorunkban nem volt részünk.

Köszöntötte az időseket Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is, majd Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Nagyszülei példáját hozta fel, kiemelve: nagyapja nyolcvan évesen is bement a cukorgyárba elhárítani az üzemzavart, végig szorgalmasan dolgozott családjáért. A városvezető megköszönte a református egyház elöljáróinak, hogy óvodákat, iskolákat, öregotthonokat hoztak létre, úgy értékelve, hogy ezek fontos intézmények.

A tízéves születésnapon énekelt a lelkészek kórusa, de a Kálvin otthon lakóiból álló kórus is, egy virágcsokorral köszöntötték azokat az alkalmazottakat, akik már a kezdetektől itt dolgoznak. Végül az idősek és a meghívottak egy kis mézes pogácsát kaptak, hogy édesebb legyen az életük.

Please follow and like us:
Pin Share