România, încă neeligibilă pentru Visa Waiver. Ambasadoarea SUA: „Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni”

România, încă neeligibilă pentru Visa Waiver. Ambasadoarea SUA: „Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni”

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a declarat, marți, după o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, că „mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni” pentru ca România să fie eligibilă pentru programul Visa Waiver, în ciuda declarațiilor optimiste de la București.

România, încă neeligibilă pentru Visa Waiver

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec,  a declarat, după o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, că România mai trebuie să parcurgă „pași importanți” pentru a intra în programul Visa Waiver.

„Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns cu Guvernul român în eforturile noastre comune de a aduce România în Programul Visa Waiver, care ar ajuta la facilitarea călătoriilor turistice şi de afaceri ale românilor în SUA fără a fi nevoie să solicite o viză. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA şi are la bază eforturile de cooperare cu guvernele partenere pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor de securitate a frontierei SUA. Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”, a declarat Katheleen Kavalec.

Duș rece pe optimismul de la București

Declarațiile diplomatei SUA vin după ce ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, anunța cu optimism, marți dimineață, că România îndeplinește formal toate exigențele pentru a fi eligibilă pentru programul Visa Waiver.

„Ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a declarat Adrian Muraru.

Poate în 2025

Kathleen Kavalec a declarat că prevede noi discuții dintre guvernul român și cel american, toamna aceasta, pentru „a revizui” respectarea din partea României a unor măsuri de securitate stabilite anterior de cele două părți.

„Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică înainte de a fi implementate orice schimbări în cerinţele actuale de viză. Datele referitoare la rata de refuz a vizelor pentru toţi aspiranţii la Programul Visa Waiver sunt de obicei publicate nu mai târziu de ianuarie. Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a precizat Katheleen Kavalec.

Ambasadoarea SUA a precizat și care sunt „pașii importanți” pe care mai trebuie să-i facă țara noastră.
„Există o serie de paşi referitori la securitate şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri în acest sens, care vor trebui implementate”, a spus diplomata.

Programul Visa Waiver, a mai spus Kathleen Kavalec nu include vize pentru studenți sau pentru lucru, ci numai vize turistice și de business. „Nu se aplică vizelor de student sau altor tipuri de muncă. Este un program exclusiv pentru călătorii turistice şi de afaceri”, a mai precizat ambasadoarea SUA

Please follow and like us:
Pin Share