Ciolacu, solidar cu statul evreu, după atacurile Iranului. „Afirmăm dreptul Israelului de a se apăra împotriva oricăror ameninţări”

Ciolacu, solidar cu statul evreu, după atacurile Iranului. „Afirmăm dreptul Israelului de a se apăra împotriva oricăror ameninţări”

Premierul Marcel Ciolacu a condamnat, marți, atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului, spunând că este solidar cu statul evreu și că acesta are dreptul să se apere „împotriva oricăror ameninţări la adresa suveranităţii sale”. În contextul situației din Orientul Mijlociu, Ciolacu a subliniat și importanța apartenenței României la NATO și la UE.

„Suntem în deplină solidaritate cu Israelul”

„Condamnăm ferm atacurile cu rachete lansate din Iran împotriva Israelului. Aceste acte de agresiune subminează pacea regională şi trebuie să înceteze fără echivoc. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul şi afirmăm dreptul său de a se apăra împotriva oricăror ameninţări la adresa suveranităţii sale”, a scris Marcel Ciolacu, marţi seară, pe platforma X.

„Cel mai important este că România are apartenență la NATO”

Totodată, Marcel Ciolacu a subliniat, în acest context, importanța aderării României la NATO și la Uniunea Europeană, Alianța Nord Atlantică fiind „garanția securității statului român”, a spus președintele PSD.

„Am vorbit cu reprezentanții statului român să vedem cat de mult au explodat lucrurile. Cumva se anticipa încă de dimineață acest lucru. Avem de-a face cu o escaladare în Orientul Mijlociu, dar în acest context de incertitudine cel mai important este că România are apartenență la NATO. E garanția securității statului român. A cum vedem cât de mult a însemnat să aderăm la NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Ciolacu la Digi 24.

„Suntem printre statele care pot contribui la o mediere”

Premierul a comentat și situația din Orientul Mijlociu, în noul context al escaladării luptelor. „E o situație mai mult decât tensionată, important e să protejăm civili și oamenii nevinovați. Am văzut și în Fâșia Gaza câți copii au murit, Trebuie să recunoaștem până la urmă dreptul israelian de a se răspunde atacurilor teroriste ale Hamas și Hezbollah sunt îndreptățite. Vor exista medieri, avem o relație foarte bună cu Palestina și Israel, suntem printre statele care pot contribui la o mediere”, a spus el.

Netanyahu promite represalii

Iranul a lansat sute de rachete asupra Israelului, marți seară. Aproximativ 10 milioane de civili sunt ţintele proiectilelor iraniene, anunţă IDF, armata israeliană. Israelul a amenințat că va riposta după ce Iranul a lansat marți aproximativ 200 de rachete spre teritoriul său pentru a răzbuna moartea liderilor Hezbollah-ului libanez și Hamas-ului palestinian, Teheranul răspunzând că va lovi „toate infrastructurile israeliene” dacă va fi atacat.

„Iranul a făcut o greșeală gravă în seara aceasta și va plăti prețul”, a declarat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Ne vom ține de ceea ce am stabilit: oricine ne atacă va fi atacat”, a adăugat el.

Majoritatea rachetelor iraniene, interceptate de Domul de Fier

Atacul masiv al Iranului asupra Israelului, al doilea în aproape șase luni, s-a „încheiat”, a declarat Teheranul, susținând că „90% din rachete” și-au atins ținta. Șeful Statului Major iranian, generalul Mohammad Bagheri, a promis că Iranul va ataca „cu o intensitate mai mare” și va viza „toate infrastructurile țării” dacă Israelul își pune în aplicare amenințarea cu represalii, notează France 24.

Potrivit Israelului, majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare Iron Dome. Pentagonul a declarat că navele americane au lansat, de asemenea, aproximativ zece rachete interceptoare în sprijinul Israelului. Atacul a rănit ușor două persoane în Israel, potrivit serviciilor de urgență, iar un palestinian a fost ucis de șrapnelul unei rachete la Ierihon, în Cisiordania ocupată, potrivit unui oficial palestinian.

Teheran vrea să răzbune moartea liderilor Hamas și Hezbollah

Gardienii Revoluției, armata ideologică a Iranului, au afirmat că au „țintit inima” Israelului, pentru a răzbuna moartea liderului Hezbollah-ului pro-iranian Hassan Nasrallah, a liderului Hamas-ului palestinian Ismail Haniyeh și a unuia dintre comandanții acestora, Abbas Nilforoushan, ucis în același timp cu Nasrallah, vineri, în Liban.

Israelul este în război cu Hamas în Fâșia Gaza de când mișcarea islamistă palestiniană a lansat un atac fără precedent asupra teritoriului său la 7 octombrie 2023. Statul evreu luptă, de asemenea, cu Hezbollahul libanez, care a deschis un front împotriva Israelului în sprijinul Hamas, aliatul său, a doua zi după începerea războiului.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share