Schimbare importantă care se aplică în școlile generale și licee. Ministerul Educației și-a dat acordul

Schimbare importantă care se aplică în școlile generale și licee. Ministerul Educației și-a dat acordul

Din acest an școlar 2024-2025, numărul maxim de elevi dintr-o clasă de gimnaziu sau liceu poate depăși 28, cu acordul Ministerului Educației, potrivit noilor reguli din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Noi schimbări în structura anului școlar

Conform acestei noi reglementări, cu avizul Ministerului Educației, numărul de elevi dintr-o clasă de gimnaziu sau liceu poate depăși limita stabilită de 28 de elevi, scrie BZI.ro.

Noul ROFUIP prevede că Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) poate aproba o creștere de până la 2 elevi peste capacitatea maximă a unei clase, la cererea consiliului de administrație al școlii.

„În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare”, se arată în ROFUIP.

Cum se vor aplica regulile la școli

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 reglementează structura claselor pentru anul școlar 2024-2025, dar aceste reguli se aplică doar la formarea unor grupe noi, cum ar fi grupa mică, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Aceste clase vor avea următoarele structuri: grupa mică va avea în medie 7 copii, cu un minim de 5 și un maxim de 9 copii, grupa mijlocie va avea între 8 și 15 copii, iar grupa mare va avea între 8 și 20. La nivel preșcolar, grupa va avea în medie 15 copii, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20.

Pentru învățământul primar, clasele vor avea, în medie, 16 elevi, cu un minim de 10 și un maxim de 22. La gimnaziu, media va fi de 18 elevi pe clasă, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. În școlile de artă și sport, clasele vor avea în medie 16 elevi, cu un minim de 8 și un maxim de 24, formate în cel mult 4 grupe. Clasele pot avea între 4 și 10 elevi.

Ce număr de elevi poate fi într-o clasă de liceu

Liceele, inclusiv cele cu profil dual, vor avea, în medie, 22 de elevi în clase, dar numărul poate varia între 15 și 26. Pregătirea practică și specializarea se va desfășura în grupuri de minim 8 și maxim 15 elevi. În învățământul tehnologic, clasele pot include până la 3 grupe cu calificări diferite. În școlile postliceale, clasele vor avea, în medie, 22 de elevi, cu un minim de 15 și un maxim de 28.

În situații speciale, grupurile de antepreșcolari, preșcolari sau elevi pot funcționa cu 2 copii în plus sau în minus față de limitele stabilite, cu aprobarea direcțiilor de învățământ județene, pe baza unei cereri din partea consiliului de administrație al școlii. Dacă numărul depășește cu mai mult de 2 elevi, aprobarea trebuie să fie dată de Ministerul Educației, conform unei proceduri stabilite prin ordin de ministru.

Please follow and like us:
Pin Share