Animalul care și-a făcut apariția în pădurile României. Poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale

Animalul care și-a făcut apariția în pădurile României. Poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale

De câțiva ani, un animal feroce și-a făcut apariția prin pădurile României. Prădătorul nu aduce deloc beneficii ecosistemelor naturale și este un pericol atât pentru restul animalelor, cât și pentru om. Mulți îl confundă cu lupul.

Ce animal feroce este tot mai prezent în pădurile din țară

Animalul la care facem referire este un mamifer carnivor sălbatic și face parte din familia Canidae. De o perioadă a devenit o problemă majoră pentru fauna județelor din regiunea Moldovei, conform statisticilor. În pădurile din Iași, de exemplu, este tot mai prezent.

În urmă cu două decenii nu exista nicio șansă ca această viețuitoare să ajungă prin pădurile din zona Moldovei, respectiv județul Iași. În 2020 a fost zărit din nou de un grup de persoane, într-o poiană, care nu au ezitat să-l filmeze.

Este vorba despre șacalul auriu, față de care prof. dr. Ion Constantin, specialist în domeniul Zoologiei, spune că nu este un semn de bun augur, asta pentru că prezența lui obișnuită era în Delta Dunării. Rata de înmulțire este tot mai ridicată.

”Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu”, a precizat expertul pentru Ziarul de Iași.

Șacalul auriu afectează pădurile din regiunea Moldovei. Cu ce se hrănește

Prof. dr. Ion Constantin mai explică și faptul că șacalul auriu poate aduce pagube mari faunei, din cauză că este un bun prădător și poate prinde foarte rapid o căprioară, o pasăre, ouăle păsărilor. Se hrănește și cu șopârle sau șoareci.

Prădătorul natural al șacalului este lupul, dar acesta din urmă se găsește mai des în ultimii ani în pădurile de munte. Nu se cunosc motive concrete ale extinderii șacalului în zonele din regiunea Moldovei, dar se consideră că hrana l-a adulmecat.

”Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase”, a mai precizat specialistul.

Șacalul auriu este specie protejată

Prof. dr. Ion Constantin scoate în evidență și o problemă legislativă, anume că șacalul auriu este o specie protejată, doar în Delta Dunării permițându-se vânarea lui. Dacă nu se vor lua măsuri pentru reducerea exemplarelor, situația nu arată deloc roz pentru natură

Please follow and like us:
Pin Share