Iszaptúltengés volt a vízüzemnél, penész szagra panaszkodtak a lakók

Iszaptúltengés volt a vízüzemnél, penész szagra panaszkodtak a lakók

Hétvégén Marosvásárhely több lakónegyedéből, de a peremtelepülésekről is jelezték, hogy a csapból folyó ivóvíz minősége nem megfelelő. Sokan azt mondták, a hideg víz penész szagú volt, és az íze is sok kívánnivalót hagyott maga után. Hétfőn a vízszolgáltató igazgatója a Székelyhonnak azt nyilatkozta, a hirtelen bekövetkezett lehűlés miatt változott meg a vezetékes víz minősége.

Ugyancsak hétfői közleményében az Aquaserv úgy fogalmazott,

az érzékszervi változásokat (íz/szag) az őszre jellemző átmeneti természeti jelenség okozza.

Ez a jelenség a felszíni vizekben olyan természetes vegyületek képződéséhez vezet, amelyek befolyásolhatják a víz ízét és szagát anélkül, hogy befolyásolnák annak ihatóságát. Várhatóan ezek a változások a következő 24-48 órában fokozatosan megszűnnek.”

Azért más is történt

A lakossági panaszok nyomán a Iuliu Moldovan igazgató által vezetett Maros megyei közegészségügyi igazgatóság hétfőn vizsgálódni kezdett, és szerda délután a saját honlapjára feltett közleményben arról tájékoztatott, hogy szeptember 30-án helyszíni terepszemlét tartottak a vízüzemnél. Kiderült:

szeptember 29-én, vasárnap incidens történt az egyik ülepítőnél, amelyben iszap halmozódott fel.

Ezt a gondot a vízszolgáltató szakemberek szeptember 30-án, hétfőn orvosolták.

Még nincs meg minden eredmény

A közleményből kiderül, hétfőn húsz vízmintát gyűjtöttek be a közegészségügyi szakemberek Marosvásárhelyről és a környező településekről. Ezeknek megvizsgálva a fizikai-kémiai és mikrobiológiai paramétereit,

megállapították, hogy fizikai-kémiai összetételük megfelelő, azaz a törvény által előírt határértékeken belül van.

Hat marosvásárhelyi helyszínről gyűjtöttek be 12 vízmintát, és ezek esetében érzékszervi vizsgálatokat is végeznek. Ennek eredménye még nincs meg, mint ahogy a mikrobiológiai vizsgálatoké sem.

A közegészségügyi igazgatóság közleménye arra is kitér, hogy

a kórházakból nem jelentettek olyan megbetegedéseket, amelyeket a vezetékes víz fogyasztásával hoztak összefüggésbe.

Az Aquaserv szolgáltató biztosítja a fogyasztókat, hogy a víz ivásra, főzésre és egyéb háztartási célokra biztonságos.

Szerda délután az Aquaserv sajtószóvivője elküldte szerkesztőségünknek a szeptember 28-án, a vízüzemnél levő tartályból begyűjtött vízminta vizsgálatának eredményeit. Megtudtuk, hogy szombaton, a lakossági visszajelzések nyomán küldték laboratóriumba a mintát. Az eredmények szerint a víz mikrobiológiai szempontból megfelelő volt, a szagnál és íznél pedig az elfogadható (acceptabil) jelzőt tüntették fel. Nicu Tomuletiu szerint mindez bizonyítja, hogy az általuk biztosított ivóvíz megfelelő volt, akkor is, amikor a lakosság kellemetlen szagokra panaszkodott.
Please follow and like us:
Pin Share