Românii din Israel, terorizați de atacul cu rachete balistice lansat de Iran: “Va fi o perioadă destul de urâtă”

Românii din Israel, terorizați de atacul cu rachete balistice lansat de Iran: “Va fi o perioadă destul de urâtă”

Războiul din Orientul Mijlociu escaladează, după ce Iranul a atacat marți, 1 octombrie, Israelul pentru a doua oară în ultimele șase luni.

“Va fi o perioadă destul de urâtă”

Aproximativ 200 de rachete balistice au lovit centrul statului evreu spre groaza localnicilor care au avut la dispoziție doar câteva minute ca să se pună la adăpost.

Coșmarul a început la ora 19:30 atunci când Iranul a lansat primul val de rachete către Israel, iar la scurt timp s-au auzit și primele explozii.

Imediat, sirenele de avertisment au răsunat în întreaga țară, iar cetățenii au fost sfătuiți să se adăpostească în buncăre. 12 minute au avut aceștia la dispoziție ca să se adăpostească de rachetele iraniene care au lovit primele ținte la ora 19:42.

Teroarea a durat în jur de aproximativ o oră, timp în care, populația civilă, din care fac parte și foarte mulți români, a rămas în buncăre.

Românii care locuiesc de ani de zile în Israel și care s-au obișnuit deja cu conflictele militare din această țară se tem că ce e mai rău de abia acum urmează.

“De la nivelul 0 la nivelul 10 de alertă în câteva secunde, câteva minute. Normal că te gândeşti să trimiţi copiii, mă gândesc că va fi o perioadă destul de urâtă”, a declarat Roxana Perez, româncă stabilită în Israel, potrivit Observator. 

Atacul Iranului asupra Israelului a fost o răzbunare pentru eliminarea liderului Hezbollah de către armata israeliană. Acesta a vizat trei baze militare aeriene şi sediul Mossad, situat la nord de Tel Aviv.

Potrivit armatei israeliene, 180 de rachete balistice au fost lansate de Iran din baze militare de lângă Teheran, Tabriz sau Ispahan, oraşe aflate la 1.600 de kilometri distanţă de Tel Aviv.

Pentru prima dată, armata iraniană a folosit și rachete hipersonice Fatah care au o rază operațională de circa 1.400 de kilometri și pot atinge o viteză de 13-15 Mach.

Potrivit oficialilor de la Tel Aviv, cele mai multe rachete au fost doborâte de Iron Dome, celebrul sistem israelian de apărare antiaeriană, care a interceptat rachetele cu rază scurtă.

Please follow and like us:
Pin Share