Volodimir Zelenski, recunoscător încă o dată României. „Mulţumesc în special pentru sistemul Patriot”

Volodimir Zelenski, recunoscător încă o dată României. „Mulţumesc în special pentru sistemul Patriot”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să mulțumească din nou României pentru donarea unui sistem de rachete Patriot forțelor Kievului, denunțând noi atacuri rusești cu drone și solicitând o apărare antiaeriană în comun a zonelor din vecinătatea țărilor membre NATO.

Cooperare a aliaților împotriva dronelor rusești

„Noaptea trecută, armata rusă a lovit din nou Ucraina cu drone Shahed. În special, au fost lovituri în regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de graniţa cu România. Dronele Shahed au lovit infrastructura civilă obişnuită – un terminal de feribot, camioane, un depozit de cereale. Aceasta este exact ceea ce teroriştii ruşi au vizat întotdeauna – securitatea alimentară a regiunii şi a lumii”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri seara.

Președintele a subliniat că Kievul le-a solicitat de multă vreme țărilor vecine să coopereze pentru a doborî dronele și rachetele cu care atacă Rusia, în special în zonele din proximitatea țărilor NATO.

„Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a spus Zelenski.

„Mulţumesc în special României pentru Patriot”

Liderul de la Kiev a spus că această cooperare este „absolut posibilă”, dând exemplu atacurile Iranului împotriva Israelului, când „coaliţia internaţională a acţionat împreună” și a doborât dronele și rachetele care au fost lansate împotriva statului evreu.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a declarat Zelenski în acest context. „Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, a continuat președintele, reiterând necesitatea ca aliații vecini Ucrainei să intercepteze aceste aparate din teritoriile proprii.

„Avem nevoie de mai multă forță”

În discursul său, președintele Ucrainei și-a reluat apelul către aliați să-i furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc teritoriul rus, pentru că numai în acest fel Kremlinul ar veni la masa negocierilor, a spus el.

„Avem într-adevăr nevoie de această determinare din partea partenerilor noştri. Avem nevoie de capacităţi cu rază lungă de acţiune. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc fiecărui lider şi prieten al Ucrainei pentru că a înţeles că presiunea asupra Rusiei nu este suficientă acum şi că de aceea – şi numai de aceea – conducerea rusă nu ia în serios diplomaţia. Avem nevoie de mai multă forţă”, a declarat Volodimir Zelenski.

Noi pierderi pentru armata ucraineană

Kievul nu are încă autorizația americanilor și europenilor de a lovi ținte militare de pe teritoriul rus cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, ceea ce reprezintă un dezavantaj tactic și strategic. Armata ucraineană a anunțat miercuri că se retrage din Vugledar, predând rușilor acest oraș de importanță militară și simbolică, după doi ani și jumătate de lupte crâncene, ilustrând dificultățile tot mai mari pe care le întâmpină în estul Ucrainei.

De mai bine de un an, ucrainenii se află în defensivă în fața trupelor rusești mai bine echipate și mai numeroase, care câștigă teren în est, în ciuda pierderilor grele. Vladimir Putin a făcut din cucerirea Donbasului „prioritatea sa numărul unu”.

 

Please follow and like us:
Pin Share