Opoziția exilată din Rusia, sfâșiată de lupte interne. Tabăra lui Alexei Navalnîi îl acuză pe un aliat al lui Mihail Hodorkovski că a ordonat atacuri asupra activiștilor

Opoziția exilată din Rusia, sfâșiată de lupte interne. Tabăra lui Alexei Navalnîi îl acuză pe un aliat al lui Mihail Hodorkovski că a ordonat atacuri asupra activiștilor

Luptele interne zguduie opoziția exilată din Rusia, aliații fostului disident Alexei Navalnîi acuzându-și colegii din tabăra lui Mihail Hodorkovski de joc murdar și agresiuni.

Diviziuni ce sparg frontul unit împotriva lui Putin

Diviziunile din opoziția rusă din exil s-au adâncit brusc, trecând de la activismul politic împotriva regimului de la Kremlin la lupte interne, după ce aliații regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi au acuzat o altă figură a opoziției că a ordonat atacuri asupra activiștilor lor.

Acest scandal subminează eforturile deja dificile de a crea un front unit împotriva Kremlinului și a lui Vladimir Putin, riscă să afecteze credibilitatea opoziției în ochii susținătorilor și ai Occidentului și opune cele mai importante două grupări ale opoziției, ceea ce ar putea duce la un impas prelungit, notează Reuters.

Tabăra Navalnîi vs tabăra Hodorkovski

Cele două mișcări de opoziție – una condusă de aliați ai regretatului Alexei Navalnîi și cealaltă condusă de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski – au mai fost implicate în dispute publice, însă ultimul lor dezacord este cel mai semnificativ de până acum, tabăra lui Navalnîi acuzându-l public pe Leonid Nevzlin, un magnat stabilit în Israel și aliat al lui Hodorkovski, că a ordonat agresiuni asupra consilierilor fostului disident, Leonid Volkov și Ivan Zhdanov și asupra soției unui activist stabilit în Argentina.

În cel mai grav incident, Volkov a fost atacat în fața casei sale din Vilnius, în Lituania, în luna martie a acestui an, la o lună după ce Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica, de un individ înarmat cu un ciocan care, potrivit lui, i-ar fi rupt o mână și l-ar fi rănit grav la un picior.

Opoziția, fără un lider clar după moartea lui Navalnîi

Într-o investigație video de aproape o oră publicată luna trecută pe canalul YouTube al lui Navalnîi, echipa acestuia a susținut că agresiunea și alte două au fost ordonate nu de statul rus, ci de Nevzlin. Atât Nevzlin, cât și Hodorkovski, care au petrecut amândoi un deceniu în închisorile rusești pentru acuzații calificate de Occident drept motivate politic, au respins acuzațiile ca fiind nefondate.

Odată cu moartea lui Alexei Navalnîi, opoziția a rămas fără un lider clar. Văduva acestuia, Iulia Navalnaia, a promis să continue munca lui Alexei și a făcut presiuni pentru ca președintele Vladimir Putin să părăsească Kremlinul, în timp ce colaboratorii lui Navalnîi continuă să investigheze circumstanțele morții soțului său.

„Aceasta este o lovitură foarte serioasă împotriva mișcării de protest (anti-Kremlin)”, a declarat Ivan Zhdanov, unul dintre activiștii lui Navalnîi atacați, într-o discuție online pe această temă. „Este greu să ne gândim cum ar fi putut el (Nevzlin) să facă ceva mai grav. De fiecare dată în viitor, când va avea loc un atac, oamenii se vor întreba dacă Putin, serviciile secrete ruse sau o figură a opoziției se află în spatele acestuia”, a spus el.

O anchetă în curs în Lituania

Mișcarea lui Navalnîi, Fundația Anticorupție (ACF), a declarat că a împărtășit ancheta sa cu forțele de ordine din țările în care a călătorit Nevzlin. Biroul procurorului general lituanian a refuzat să spună dacă a primit vreun material de la ACF, dar a declarat că o anchetă privind atacul lui Volkov este în curs.

Răspunzând pe platforma X, Nevzlin a declarat că acuzațiile păreau să fi fost inventate la Moscova și erau similare cu cele făcute de mass-media de stat din Rusia. „Lăsați o anchetă independentă să evalueze mai întâi aceste așa-numite ‘documente’ și, dacă ancheta consideră necesar, să o facă apoi o instanță într-o țară democratică”, a scris el.

Mihail Hodorkovski a condamnat atacurile asupra activiștilor, dar l-a apărat pe Nevzlin, spunând că acuzațiile par să provină de la serviciile de informații ale Rusiei. „Dacă ACF vrea să mă acuze de ceva, pot merge în instanță. Nu să-și bată joc în mod viclean de reputația mea”, a declarat el.

Distragerea atenției?

Multe persoane din cercurile disidente rusești au postat pe rețelele de socializare reacții sub șoc, adesea pline de insulte, la această veste. Dar unii au avertizat că dezvăluirile nu au schimbat mare lucru și au fost o distragere a atenției de la sarcina principală de a-l învinge pe Vladimir Putin.

„Indiferent cât de multe daune provoacă disputele, acestea nu determină nimic”, a declarat Konstantin Sonin, economist la Universitatea din Chicago, care se află pe lista celor căutați de regimul Rusia pentru că a criticat războiul din Ucraina. „Opoziția nu a fost niciodată soluția la problemele cheie”, a scris el pe X. Sarcina sa reală, a sugerat Sonin, era „să se întoarcă la întrebările de bază – cum să oprim războiul? Cum să scăpăm de Putin și să-i dezmembrăm regimul?”

 

Please follow and like us:
Pin Share