Vaccinul împotriva Covid-19 nu mai este disponibil în România. În timp ce noua tulpină face ravagii în Europa, românii nu au cu ce să se imunizeze

Vaccinul împotriva Covid-19 nu mai este disponibil în România. În timp ce noua tulpină face ravagii în Europa, românii nu au cu ce să se imunizeze

În timp ce noua tulpină Covid XEC se răspândește cu rapiditate în Europa și riscă să devină varianta dominantă din acest sezon, românii nu mai au cu se să se imunizeze, și asta pentru că în țara noastră, vaccinurile anti-Covid nu mai există în centrele de vaccinare.

Românii nu mai au acces la vaccinurile anti-Covid

Deși majoritatea oamenilor credeau că au scăpat de Covid, la începutul acestei veri, virusul a suferit noi mutații, iar în Europa și-a făcut apariția noua tulpină XEC, un amestec între mai multe subvariante ale Omicron.

Noua variantă Covid a fost descoperită pentru prima dată în luna iunie, în Germania, iar ulterior a fost identificată în țări precum Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania.

Odată cu sosirea toamnei, acesta a început să se răspândească cu rapiditate și în alte state europene, generând îngrijorare mai ales în rândul persoanelor care fac parte din categoriile de risc.

În timp ce experții avertizează că noua tulpină XEC este extrem de contagioasă și ar putea deveni varianta dominantă a virusului în acest sezon, în țara noastră românii care vor să se vaccineze anti-covid nu o pot face și asta pentru că aceste vaccinuri nu mai există.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, vaccinul împotriva Covid-19 nu mai este disponibil în centrele de vaccinare din România și se pare că instituția nu are de gând să achiziționeze altele noi.

”În acest moment, vaccinul împotriva Covid-19 nu mai este disponibil în România, vaccinurile nemaifiind disponibile în centrele de vaccinare, iar Ministerul Sănătății nu are în vedere achiziționarea unui nou vaccin.

Astfel, încurajăm respectarea recomandărilor privind normele de igienă în vederea prevenirii şi controlul infecțiilor respiratorii”, au transmis zilele trecute, reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un răspuns oficial, la solicitarea membrilor grupului ”Vaccinuri și Vaccinare”, de pe Facebook.

Sursa foto: Facebook-Vaccinuri și Vaccinare

 

Având în vedere faptul că în țara noastră există foarte mulți români care sunt diagnosticați cu afecțiuni cronice inexistența vaccinurilor anti-covid este îngrijorătoare, mai ales în contextul răspândirii noii tulpini XEC.

Practic, în cazul în care se vor infecta cu noua variantă Covid, aceștia vor fi expuși unui risc major, deoarece nu au fost imunizați, iar organismul lor, deja slăbit, va fi lispit de apărare în lupta cu virusul despre care specialiștii afirmă că ”este o chestiune de zile” până când va ajunge în România.

Când va ajunge varianta XEC în România

Medicul Alexandru Coman, epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor, avertizează că noua variantă este extrem de contagioasă.

„Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a declarat doctorul Alexandru Coman pentru Adevărul. 

Epidemiologul a subliniat că este doar o chestiune de timp  până când Covid XEC își va face apariția și în România, ”dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat”.

”Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”, a mai spus medicul.

Please follow and like us:
Pin Share