Condimentul pe care trebuie să-l pui neapărat în piure. Este un secret al bucătarilor din Dobrogea. Ei știu să-l facă delicios și cremos

Condimentul pe care trebuie să-l pui neapărat în piure. Este un secret al bucătarilor din Dobrogea. Ei știu să-l facă delicios și cremos

Cum să prepari cel mai bun piure de cartofi? Iată o rețetă simplă, delicioasă și rapidă prin care îi vei surprinde pe cei dragi. În mod cert vei primi laude și va trebui să pui porție dublă în farfurii. Ce condiment oferă o aromă aparte preparatului?

Condimentul secret al bucătarilor dobrogeni pentru pireul de cartofi

Bucătarii din regiunea Dobrogei știu cum să gătească un piure de cartofi ca la carte. Ei au un secret pe care îl aplică de fiecare dată și așa impresionează pe toți cei care savurează produsul. Nu este vorba despre ceva complicat, dar sigur îți va fi de ajutor.

Pireul de cartofi se prepară diferit de la o regiune la alta în România. În timp ce unii îl preferă mai cremos, de exemplu, adăugând lapte, unt sau smântână, alții îl preferă într-o variantă mai sănătoasă. Adică doar fierb cartofii, îi presară cu puțină sare și îi pisează.

Preparatul se poate consuma la prânz sau la cină și nu este recomandat oricui. Dacă știți că nu vă face bine amidonul pe care îl conțin cartofii sau dacă suferiți de diabet trebuie să-l evitați. Pentru pofticioși nu se recomandă deloc o porție generoasă, ci foarte mică.

Pireul de cartofi este sățios și îți va ține de foame câteva ore bune. Atenție cu cantitatea, căci provoacă balonare. Multe gospodine tind să-l aromatizeze cu diferite ingrediente pentru accentuarea gustului, precum usturoi, nucșoară, piper proaspăt măcinat, brânză sau verdețuri tocate.

Bucătarii din Dobrogea obișnuiesc să mai completeze pireul de cartofi cu supă de legume sau apă de gătit. Și în acest mod preparatul va căpăta o aromă foarte delicioasă și o textură foarte cremoasă. De asemenea, ei nu exagerează cu sarea.

Ce beneficii au cartofii dacă știi cum să-i consumi

Dacă știi cum să-i consumi, cartofii au și beneficii asupra organismului. Conțin vitamina C, potasiu, magneziu, fibre și antioxidanți. Totodată, reglează sănătatea inimii, tensiunea arterială, tranzitul intestinal și au chiar efect de întinerire.

”Principala greșeală pe care o facem în general este că prăjim cartofii și îi combinăm cu carnea, și aceasta tot prăjită de cele mai multe ori. Indiferent de modul de preparare a acestor două elemente, însă, combinația cartofi-carne este una greu de digerat, prin urmare poate cauza probleme digestive și, mai mult decât atât, poate îngrășa, dacă este consumată des. Unele studii au arătat că, mai ales în cazul femeilor, un consum mare de cartofi duce la îngroșarea taliei.

De aceea, e indicat să combinăm întotdeauna cartofii cu alte legume sau cu pește. De exemplu, se poate prepara o tocăniță cu un gust dulce și plăcut din cartofi, roșii și multă ceapă, care poate fi consumată cu o salată de varză și lămâie. 

Sau se pot adăuga cartofi fierți într-o salată de crudități (castraveți, ceapă verde, ardei gras, măsline și salată verde), peste care punem și o linguriță de ulei și o lingură de muștar și radem puțină brânză. Astfel, ne alegem cu un fel de mâncare delicios, îndestulător și sănătos”, explică medicul Oana Cuzino pe doc.ro

Please follow and like us:
Pin Share