Előbb bontani kell, mielőtt múzeummá alakítják a dohányraktárat

Előbb bontani kell, mielőtt múzeummá alakítják a dohányraktárat

Az egykori dohánygyár raktárépületének átalakítását és berendezését az Országos Helyreállítási Terv keretéből finanszírozzák, csaknem 60 millió lej értékű támogatásból. A kivitelezők – akik nem mellesleg helyi vállalkozók – már nekiláttak a munkának. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint

egyelőre a dohányraktár régi falainak áttörésén, megerősített falak beszerelésén dolgoznak.

A négyszintes épület átalakítása nem egyszerű, de a kivitelezőkkel való szorosabb kapcsolat nagyban megkönnyíti a folyamatot az alpolgármester szerint.

„Általában az a gond a nagyobb munkálatainknál, hogy nem helyi cég nyeri meg a közbeszerzést. Ilyenkor nehezebben férünk hozzá tervmódosításokhoz, adaptációkhoz, amelyek elkerülhetetlenül sorra kerülnek egy nagy munka során. Ez szokott a baj lenni. Itt erre adott a konstelláció, hogy helyi cég, helyi tervező van” – magyarázta Tóth-Birtan Csaba.

A kivitelezési szerződés aláírásakor Zsigmond Pál műépítész hívta fel a figyelmet:

a raktár a hatvanas években épült, és hiába erősítették meg harminc évvel később, így sem felel meg a mai kor követelményeinek, ezért kell elsősorban stabilizálni és elbontani a tetőt.

Az épület négy emeletén összesen háromezer négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja majd be.

A gyerekeknek két teremben fognak tartani múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy korabeli cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

Please follow and like us:
Pin Share