Ministrul Energiei, anunț important despre facturile românilor din această iarnă. Când se va renunța la plafonarea prețurilor la energie

Ministrul Energiei, anunț important despre facturile românilor din această iarnă. Când se va renunța la plafonarea prețurilor la energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut precizări importante cu privire la facturile românilor din această iarnă. Ce pregătiri sunt făcute pentru acest sezon și ce scenarii sunt luate în calcul?

Ce se va întâmpla cu facturile românilor din această iarnă. Anunțul ministrului Energiei

Programul de iarnă în sectorul energetic a fost aprobat în ședința Executivului de miercuri. Potrivit ministrului, au fost analizate două scenarii, împreună cu Dispecerul Energetic Național.

Unul dintre acestea este pesimist, iar altul moderat. Burduja spune că în ambele cazuri, România va fi „în siguranță”. Oficialul a punctat că oamenii „nu vor tremura de frig”, dar nici de „frica facturilor”, în această iarnă.

Plafonarea prețurilor se va menține, cel puțin până la 1 aprilie 2025. Este posibil ca după această dată să se renunțe la plafonarea prețurilor la energie. Totuși, Sebastian Burduja a sugerat că este posibil ca măsura să fie prelungită.

„Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi un scenariu moderat. În ambele scenarii, România va fi în siguranţă. Deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta.

Şi, datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi au rămas şi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin compensarea-plafonarea”, a transmis Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Burduja: „Pregătirile sunt în bună regulă”

În ceea ce privește situația Sistemului Energetic Național, ministrul spune că România „stă bine”. În ciuda lunilor secetoase din acest an, gradul de umplere în lacurile energetice este de 74 la sută.

De asemenea, Sebastian Burduja a ținut să puncteze că țara noastră și-a îndeplinit obligația față de Comisia Europeană privind stocurile de gaze. Sarcina a fost dusă la bun sfârșit cu 70 de zile înainte de termen.

„Da, se face un supraplin. Este o rezervă tehnică. Pentru români e simplu de înţeles dacă ne gândim că atunci când mergem la staţia PECO şi umplem dincolo de sau până la buşon, după ce se face click. Şi atunci, avem astăzi undeva la 101,43% gradul de umplere.

Aşadar, şi din perspectiva stocului de gaze, pregătirile sunt în bună regulă”, a adăugat ministrul Energiei.

Please follow and like us:
Pin Share