Cutremur important în România, vineri dimineața, 4 octombrie 2024. Magnitudinea seismului. Update

Cutremur important în România, vineri dimineața, 4 octombrie 2024. Magnitudinea seismului. Update

Un nou cutremur important a avut loc în România, în dimineața zilei de vineri, 4 octombrie, în zona seismică Vrancea, la doar 46 kilometri de orașul Focșani. Ce magnitudine a avut.

UPDATE, ora 7.30. Magnitudinea acestui cutremur, revizuită de INFP la 4.2

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit în sus magnitudinea seismului din Vrancea, de la 4.1 la 4.2. S-au furnizat și date noi legate de adâncimea cutremurului. Acesta s-a produs la 103.8 km, față de 140 inițial.

În ziua de 04.10.2024, 06:19:28 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 103.8 km. INTENSITATE II.

Cutremurul s-a produs la 44 km V de Focșani, 58 km N de Buzău, 69 km E de Sfântu-Gheorghe, 79 km E de Brașov, 91 km NE de Ploiești”, se arată în informarea seismologilor.

Cutremur în România, vineri, 4 octombrie Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit

Conform INFP, cutremurul din această dimineață a avut o magnitudine de 4.1 și s-a produs la ora 6:19, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismologii spun că mișcarea telurică s-a produs la o adâncime de 140 km.

A fost resimțit în apropierea următoarelor orașe: 47 km V de Focșani, 55 km N de Buzău, 68 km SE de Sfântu-Gheorghe, 76 km E de Brașov, 86 km NE de Ploiești.

Până în acest moment, la doar câteva minute după raportarea seismului de către INFP, au venit și câteva reacții de la cetățeni. O persoană care locuiește în Buzău spune că a resimțit seismul.

Un alt localnic prezintă o opinie interesantă în legătură cu acest seism. Nu vorbește de resimțirea sa, ci de un vuiet constatat. ”Nu s-a simțit, dar s-a auzit vuietul. Un sunet de frecvență joasă care s-a manifestat în două valuri. Chiar sunt curios ce zice înregistrarea cutremurului pe rola de hârtie”, afirmă acesta, pe pagina de Facebook a INFP.

Cel mai puternic cutremur din acest an, raportat tot în zona Vrancea, Buzău

Reamintim că, pe 16 septembrie, un cutremur de magnitudine inițială 5.5 s-a produs în zona seismică Vrancea, a anunțat INFP. În scurt timp, magnitudinea a fost revizuită la 5.2 și apoi la 5.4.

”În ziua de 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:22 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.4, la adâncimea de 126.8 km”, anunța INFP.

Acesta este cel mai mare seism produs în acest an în România. În total, în 2024 au fost 7 cutremure cu magnitudinea peste 4 în România. Cel de luna trecută a fost primul care a trecut de magnitudinea 5.

Anterior seismului din septembrie, în România, precedentul cel mai puternic cutremur din acest an a fost pe 10 august. A înregistrat magnitudinea 4.7 și s-a produs în județul Arad, zona Banat.

Acest seismul a fost resimțit în mai multe orașe. Cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțau la acea vreme că acest cutremur s-a produs, la ora 23:46.

Please follow and like us:
Pin Share