Túlélés a nagyáruházak „árnyékában” – a kisboltoknak is van létjogosultságuk

Túlélés a nagyáruházak „árnyékában” – a kisboltoknak is van létjogosultságuk

A rendszerváltozás utáni első években Csíkszeredában – akárcsak országszerte – számos kisbolt nyílt a tömbházak földszinti lakásaiban, teraszaiban, akár két egymás melletti tömbház földszintjén is működött egy-egy vegyes üzlet.

Az volt az az időszak, amikor papucsban is le lehetett futni egy kenyérért, egy liter tejért”

– jegyezte meg egy csíkszeredai vásárló.

Aztán a nagyáruházak megjelenésével az azok közvetlen szomszédságában működő kisebb boltok zöme kénytelen volt bezárt, mivel nem tudta tartani a lépést az árdömpinggel. Bár kifejezetten vegyes kisboltokat nyilvántartó jegyzéket nem találtunk Csíkszeredában, az kétségtelenen, hogy

ma már egyre kevesebb kisbolt működik a városi lakóövezetekben, mint a 2000-es években.

A betétdíjas rendszer miatt is hátrányba kerültek

Márk Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) elnöke szerint a csíkszeredai kisboltok nem tagjai ugyan az egyesületüknek, az azonban látható, hogy több tényező is hátrányba hozta őket a piacon. Egyrészt a vásárlási szokások gyökeresen megváltoztak:

egyre többet vásárolunk online, továbbá többen inkább úgynevezett nagybevásárolásokat végeznek hetente vagy havonta a nagyáruházakban, ahol egyszerre beszerzik a szükséges, nem romló termékeket.

„Nem kérdés, másképp vásárolunk, mint tíz éve” – jegyezte meg. Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy az emberek árérzékenyek, a kisboltokban pedig többnyire drágábban lehet hozzájutni a termékekhez.

A vállalkozóként is dolgozó egyesületi elnök kitért arra is, hogy korábban a bankkártyás fizetési lehetőség megteremtésével voltak lemaradásban a kisboltok, de mára már felzárkóztak ezzel.

Jelenleg azonban a betétdíjas rendszer működtetésének hiánya befolyásolhatja negatívan az eladásukat és a forgalmukat, mert nehézkesen tudják ezt a problémát kezelni.

Aki viszont üres palackokat szeretne visszaváltani, annak ott éri meg vásárolnia, ahol vissza is veszik az üres flakonokat – a kisboltok viszont egyelőre nem adnak erre lehetőséget. Nemrég éppen arról számoltunk be, hogy a betétdíjas rendszer bevezetését nehezen vagy egyáltalán nem tudta megoldani a 200 négyzetméter alatti kisboltok többsége Csíkszeredában, ezért a helyi önkormányzat az elmúlt időszakban 26 ilyen kisebb üzlettel egyeztetett, hogy három palackvisszaváltó automata felszereltetésével segítsenek a helyzetükön.

Ebben a gazdasági környezetben ugyanakkor léteznek pozitív példák is. „Vannak olyan üzletek, amelyeket jól lokalizáltak, jövedelmezőek, az utóbbi időben pedig több új zöldséges bolt is nyílt a város különböző pontjain, amelyek egy teljesen új piaci rést fedeztek fel, ahová beékelődtek, és jól is működnek” – magyarázta Márk Csucsi Róbert.

Csíkszeredában a Tudor lakótelepen működik több kisbolt, amelyeknek az jelent túlélési esélyt, hogy távolabb esnek a nagyáruházaktól. Azonban a CsVE elnöke szerint

nem lehet csak a nagyáruházak jelenlétére fogni, hogyha nem működik egy üzlet, szerinte az marad fenn, amelyik versenyképes, piacképes.

„Hiszek abban, hogy az ilyen kis lakótelepi boltoknak van létjogosultságuk és van rájuk szükséglet, a jól kereskedők pedig a mai napig is megmaradtak a piacon” – osztotta meg.

A nyugdíjas korosztályt szolgálják ki

Azzal Balási Csaba, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is egyetértett, hogy

lecsökkentették a kis üzletek mozgásterét a nagyáruházak, illetve a bevásárlóközpontok, ugyanakkor megnehezítette a fennmaradásukat a kis- és középvállalatokra nehezedő adóterhek, a mindenféle engedélyeztetések és az egyre burjánzó bürokrácia.

Szintén egyetértett abban, hogy a kisebb vegyes üzleteknek is van helyük a lakóövezetekben. Szerinte a Tudor lakótelepen azért van több kisbolt a város többi részéhez képest, mert az ottani lakók jelentős hányada nyugdíjas, sokan a rendszerváltozás előtt Csíkszereda iparában dolgoztak. Ezek az üzletek gyakorlatilag ezt a réteget szolgálják ki.

Ennek az idősebb generációnak egy jelentős része vagy egyedül maradt, vagy nehezen mozog, így nyilván csak a közeli boltig tudnak elmenni vásárolni, körülményesebb a város szélén működő nagyáruházakhoz eljutniuk”

– magyarázta. Hozzátette, gyakorlatilag egy-egy ilyen kisbolt többnyire egy lépcsőházat, vagy néhány közeli tömbházat szolgál ki.

A termékek a nagyáruházakhoz képest legalább 10-15 százalékkal drágábbak, a választék pedig kifejezetten a lakók, azaz a vásárlók elvárásainak megfelelően van kialakítva.

Az iparkamara elnöke szerint a boltok fennmaradása nem föltétlenül a nagyáruházak közelségén múlik, hanem sokszor a kormány gazdaságpolitikáján.

Ez a gazdaságpolitika, amit jelen pillanatban ez a kormány folytat, gyakorlatilag megöli azt a réteget, amelyik mostanig eltartotta a társadalom 75-80 százalékát”

– jegyezte meg. Példaként említette, hogy az egyszázalékos adókulcs már csak 60 ezer eurós évi forgalomnál érvényes, ennél nagyobb forgalom esetén 16 százalékos az adó, emellett

kétszer emelték az utóbbi időben a minimálbért is.

Ezekre az intézkedésekre válaszul a kiskereskedőnek növelnie kell az árrést, így drágulnak a termékek.

Ha emelkednek a kiskereskedő árai, akkor már kérdésessé válik, hogy versenyképes maradhat-e a piacon, vagy nem”

– mutatott rá a gazdasági folyamatra az iparkamara elnöke.

„Minden van itt, mint egy jó boltban”

Több csíkszeredai kisboltban megfordultunk, többségét zsúfoltság jellemezte, sok terméket kénytelenek tárolni igencsak szűkös helyen.

Nem mondhatjuk a klienseinknek, hogy valami nincsen, nálunk ilyen nincs”

– tette szóvá az egyik eladó. És valóban, a vegyes bolt rászolgált az elnevezésre, a sokféle terméktől roskadozó polcaival.

„A kereskedés nyitja az árubeszerzés és az eladás, a fennmaradáshoz pedig kemény munka kell” – ezt már Demeter Lehel, a Krajcáros boltok tulajdonosa osztotta meg a Székelyhonnal. Hozzátette:

a nagyáruházakhoz képest az az egyik előnyük, hogy közelebb kerülhetnek a kuncsaftjaikhoz, sokszor már előre tudják, hogy a törzsvásárló mit fog vásárolni, mire van szüksége.

„Tudjuk, hogy mire van kereslet, és azt kínáljuk, ez a fontos” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy üzleteikben a helyi termelők, hentesek, pékek előnyt élveznek, ha hozzák a termékeiket, nem utasítják el, így az emberek is szélesebb kínálatból választhatnak. A tulajdonos egyébként négy boltot működtet Csíkszeredában, kettőt pedig falvakon; mint mondta, a vidéki árukészletük nagyrészt ugyanaz, mint a városi. Arra a kérdésre, hogy hogyan változtak a vásárlási szokások, azt válaszolta, hogy

ma már az emberek nem tartalékolnak annyit, mint régen.

Nem vásárolnak nagy mennyiséget, és egyre inkább megnézik a termék minőségét is – mondta el zárszóként.

Please follow and like us:
Pin Share