ANM a emis un cod galben de ploi abundente, grindină și descărcări electrice. Vaslui și Galați sunt printre județele vizate

ANM a emis un cod galben de ploi abundente, grindină și descărcări electrice. Vaslui și Galați sunt printre județele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod galben. Specialiștii anunță ploi abundente. Care sunt zonele sunt vizate și care este intervalul de valabilitate.

Cod galben de ploi abundente

Meteorologii au anunțat ca vremea rea va reveni în România. Dacă până acum am avut parte de un anotimp plăcut, cu temperaturi chiar și de peste 20 de grade, începând de vineri se anunță ploi abundente.

Așadar, ANM a emis o atenționare de cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei și vestul și sud-vestul Transilvaniei. Locuitorii din Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți trebuie să își pregătească umbrelele.

Cod galben de ploi în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, vestul și sud-vestul Transilvaniei

Aici, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 30 l/mp și izolat peste 30 – 40 l/mp. Atenționarea este valabilă începând cu vineri, 4 octombrie ora 23.00, până sâmbătă, 5 octombrie ora 15.00.

Mai departe, meteorologii spun că începând de sâmbătă, ora 15.00, până duminică, 6 octombrie ora 12.00, aproximativ jumătate de țară va avea parte de ploi torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cod galben de ploi în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei

„În intervalul menționat, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei,  vor fi averse însemnate cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Ploile vor avea și caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină”, transmite ANM.

Amintim ca până vineri, la ora 21.00, este valabil codul galben de vânt pentru zona Banatului, sudul Crișanei și Carpații Meridionali. Județele vizate sunt: Alba, Arad, Argeș, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Vâlcea. În aceste zone vor fi intensificări de până șa 65 km/h.

„În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, potrivit ANM.

Please follow and like us:
Pin Share