Ciolacu, după donarea a 20 de microbuze școlare pentru Republica Moldova. „Transportul în siguranţă, educația, este o prioritate în orice stat”

Ciolacu, după donarea a 20 de microbuze școlare pentru Republica Moldova. „Transportul în siguranţă, educația, este o prioritate în orice stat”

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în Republica Moldova, că educația copiilor este prioritară în orice stat iar donarea de microbuze școlare din partea României pentru țara vecină este parte a unui program care a demarat de mult, în parteneriat cu guvernul moldovean.

„Nu este nici prima, nici ultima donaţie”

Marcel Ciolacu și omologul său Dorin Recean au participat, vineri, la evenimentul de donarei din partea României a 20 de microbuze școlare pentru elevii din Republica Moldova. Această acțiune, a precizat Ciolacu, face parte dintr-un program demarat de mult timp de guvernele celor două țări, în cadrul unui proiect mai vast în beneficiul mai multor școli din Republica Moldova.

Marcel Ciolacu a făcut aceste declarații după ce a fost întrebat dacă această donație, în perioadă de campanie electorală este o „mită electorală” și de ce oferta României este „corectă și legală” iar ofertele Rusiei sunt „criminale”.

„Nu este nici prima, nici ultima donaţie. În primul rând, ceea ce a făcut acum Guvernul României a făcut împreună cu Guvernul Republicii Moldova. Acest program este pornit de mult timp, iar domnul prim-ministru vine cu propunerile de priorităţi. Şi eu cred că educaţia copiilor, transportul în siguranţă al copiilor, este o prioritate în orice stat. Şi mă bucur că domnul ministru al Educaţiei din Republica Moldova este atât de conectat la problemele copiilor, indiferent unde s-au născut. Toţi copiii trebuie să aibă acces egal la sistemul de educaţie”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Garanţia dezvoltării Republicii Moldova, apartenenţa la UE”

În legătură cu Rusia, Ciolacu a reiterat ce a declarat anterior, la întâlnirea de la sediul Guvernului Republicii Moldova, anume că Republica Moldova nu are altă cale spre dezvoltare decât apartenența la Uniunea Europeană, în timp ce revenirea în sfera de influență a Kremlinului ar echivala cu lipsa de dezvoltare, de garanții de securitate și de viitor.

„Am spus-o şi la declaraţiile din interiorul Guvernului, eu iubesc Republica Moldova şi cu toată bucuria mă implic. Cu cât se dezvoltă mai repede Republica Moldova, cu atât şi România este mai sigură, pentru că suntem două state vecine. E normal parcursul pe care-l avem în acest moment. Dacă dumneavoastră consideraţi că Rusia aduce aceeaşi garanţie de securitate, dezvoltare şi viitor pentru Republica Moldova, eu vă spun că nu. Şi-mi permit să o spun. Garanţia dezvoltării Republicii Moldova este apartenenţa la Uniunea Europeană”, a subliniat președintele social-democrat.

Premierul Dorin Recean a declarat la rândul lui că autoritățile de la Chișinău sunt ajutate de țările Uniunii Europene în cadrul procesului de dezvoltare a Republicii Moldova, în mod special de România.

„Şi în mod special cu ajutorul Bucureştiului, al României, încontinuu, şi vom continua să facem acest lucru, pentru că obiectivul nostru este să construim viaţa noastră normală, europeană, aici, la noi acasă”, a spus Recean.

Please follow and like us:
Pin Share