Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături: ”Un veritabil ecosistem”

Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături: ”Un veritabil ecosistem”

Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături. Aici oamenii pot observa „un veritabil ecosistem”, localitatea fiind înconjurată cu dealuri de sare de ani buni. Rezervele sunt folosite de gospodine în fiecare toamnă pentru a conserva legumele.

Regiunea românească care are sarea ideală pentru prepararea murăturilor. E o zonă mai puțin cunoscută din țara noastră

Regiunea românească care are sarea ideală pentru prepararea murăturilor. E o zonă mai puțin cunoscută din țara noastră. Datorită acestui fenomen locul a cunoscut o dezvoltare reală în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu.

Aceste rezerve cu sare au transformat mica așezare din județul Dâmbovița într-un adevărat târg. Localitatea Ocnița este recunoscută pentru scoaterea sării din adâncuri încă din cele mai vechi timpuri, procesul fiind unul modern și simplu.

„În prezent, malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natură și-a făcut treaba foarte bine. În jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire, izvoare cu apă sărată și galerii subterane.

Sunt formațiuni care au fost rezultate din cristalizare și precipitații, precum și trovanti. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem”, au spus reprezentanții de la Primăria Ocnița, scrie Adevărul.

Ocnița și istoria legată de muntele de sare

Ocnița are o istorie foarte bogată în spate care este strâns legată de muntele de sare folosit de gospodine pentru a prepara cea mai bună saramură pentru legume. Rețeta este una veche și păstrată din generație în generație.

„Eu la un bidon de 100 de kilograme pun o găleată mare de apă sărată. Şi restul, mirodenii. Mai bag şi un porumb, gutuie, băgăm de toate acolo să miroasă frumos. De când mă ştiu fac aşa. Lumea ia apă şi pentru băi, ia cu bidoanele”, a spus o localnică, mai arată sursa citată.

Femeile din zonă obișnuiesc să pună în borcane și bidoane numai apă sărată care izvorăşte direct din dealurile din zonă. Tot acolo sunt aceste dealuri bogate în sare, încă un motiv în plus pentru care izvoarele au apa sărată perfectă pentru murături.

Multe dintre sursele istorice spun că acest monument natural este prezent în județul Dâmbovița din perioada romană. Se crede că „Drumul Sării” pornea de undeva din această regiune, când condimentul era folosit ca mijloc de schimb, dar și în bucătărie.

Please follow and like us:
Pin Share