Saját ünnepségükről kellett bevetésre siessenek a marosvásárhelyi tűzoltók

Saját ünnepségükről kellett bevetésre siessenek a marosvásárhelyi tűzoltók

Románia himnuszát és a zászlófelvonást követően ortodox pap áldotta meg a felújított épületet, majd a Maros megyei tűzoltóság főfelügyelője, Călin Handrea tábornok beszélt a székhely megújulásáról. Mint mondta:

a felújítás két évig tartott, a beruházás értéke 25 millió 114 ezer lejre rúgott.

A munkálatok ideje alatt a tűzoltóság munkatársai a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal által biztosított épületben dolgoztak, amiért ezúton is köszönetét fejezte ki.

„Ez egy nagyon fontos beruházás számunkra. Az épület L-alakú, 1504 négyzetméter alapterületű, emelete és tetőtere is van, összesen 4280 négyzetméter hasznos felület. Magas szintű munkaügyi és mikroklímai szabványoknak megfelelően van felszerelve.

A beruházás a köz- vagy társadalmi érdekű építkezések országos programja keretében valósult meg”

– magyarázta ünnepi beszédében a tűzoltóság vezetője.

Hozzátette: a tűzoltóság 1930-ban kapta meg ezt az épületet a városvezetéstől, amikor egy tanácsülésen elfogadták a város tűzrendőrségéről szóló szabályzatot. Azt is megemlítette, hogy

míg 1924-ben összesen 15 tűzesetet jegyeztek fel, addig 2023-ban több mint 22 ezer beavatkozásban kellett részt venniük megyeszinten a tűzoltóknak, ebből 854 tűzeset volt.

Világbanki kölcsönből is újítanak fel épületeket

Raed Arafat államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője beszéde előtt élesben is tapasztalhatták az ünneplők, hogy

ha megszólal a riasztó, akkor ünnep ide vagy oda, de egy egységnek mennie kell a helyszínre.

Miután az egyik esetkocsi kivonult, az államtitkár megjegyezte, megszokták már, hogy

az utóbbi években új felszereléseket, járműveket kapnak a katasztrófavédelem munkatársai, viszont az infrastrukturális fejlesztésekkel lemaradtak.

Az 1900-as évek elején felhúzott marosvásárhelyi épületet a Nemzeti Befektetési Társaságon keresztül, teljesen állami költségvetésből újították fel az elmúlt két évben.

„Ez egyike azoknak a projekteknek, amelyeket véglegesítettünk, vagy amelyek véglegesítése folyamatban van. Léteznek más finanszírozási források is:

a Vészhelyzeti Főfelügyelőség a Világbanktól kapott több mint 140 millió eurós kölcsönből 35 épület felújítását tűzte ki célul országszerte.

A felszerelésen kívül nagyon fontos, hogy a személyzet biztonságos épületekben tartózkodjon, olyan épületekben, amelyek kényelmesek és ahová jó érzés bejárni” – mondta Raed Arafat. Hozzátette, ő maga is rengeteg időt töltött ebben az épületben karrierje kezdetén, hiszen

1990 szeptemberében ő kezdte meg a marosvásárhelyi Mobil Sürgősségi Rohammentő-szolgálat (SMURD) létrehozását, amely később országos orvosi gyorsreagálási szolgálattá vált.

Az ünnepi eseményen részt vettek a helyi és megyei közigazgatás képviselői, a az Országos Sürgősségi Esetek Főfelügyelősége, a fejlesztési és közigazgatási minisztérium, a Nemzeti Befektetési Társaság képviselői, valamint a katonai egységek és a rendőrség parancsnokai.

Please follow and like us:
Pin Share