Mi a mai lelkészek feladata? Tizennnégy unitárius fiatalt szenteltek fel Küküllődombón

Mi a mai lelkészek feladata? Tizennnégy unitárius fiatalt szenteltek fel Küküllődombón

A több mint százötven éves, dombon álló küküllőidombói unitárius templom adott otthont a Magyar Unitárius Egyház zsinati ülésének, amelyet háromévente tartanak.

A jeles alkalmon nemcsak a magyar unitárius egyház püspöke, Kovács István számolt be az egyházi tevékenységekről, hanem

megtartották az elmúlt három évben végzett unitárius lelkészek felszentelését is.

Isten gondviselő teremtőnk

Pénteken 14 unitárius lelkészt szenteltek fel a 2017-ben teljesen felújított kükülldombói templomban. Az istenházát zsúfoltságig megtöltő lelkészekhez, családtagokhoz, ünneplő gyülekezethez Szabó Előd székelykeresztúri unitárius lelkész szólt, aki Isten gondviseléséről tartott egyházi beszédet. Kihangsúlyozta:

Ábrahám és Sámuel életében is jelen volt Isten gondviselése, de az, akárcsak a mi életünkben, nem azt jelentette, hogy minden hétköznapjuk felhőtlen és örömteli volt, hanem azt is, hogy a nehéz időkben, a mélységben és kérdések között is ott volt velünk Isten.

Azt tanácsolta a fiatal lelkészeknek, hogy folyton imádkozzanak és munkálkodjanak Isten ügyéért, hogy megérezhessék a közelségét.

A megújulás fontossága

Kovács István, a magyar unitárius egyház püspöke a megújulás fontosságáról beszélt, arról, hogy a fiatal lelkészek életének és elméjének meg kell újulnia, hiszen csak úgy tudják Istent képviselni, úgy tudják felmutatni az Isten által teremtett világ ragyogását. Arra is kitért, hogy

a lelkészeknek ma már pszichológusi, életmutató-tanácsadói, menedzseri feladatokat is el kell lásstniuk, de nem szabad szem elől téveszteniük azt, hogy őket arra hívta el Isten, hogy alázattal, de határozottan hirdessék az igét, pásztorolják a közösségeket.

Tegyék mindezt úgy, hogy tudják: Isten a hátvédjük.

A püspök köszöntőjét követte a 14 unitárius lelkész felszentelése. Egyenként bemutatták őket a közösségnek, majd

Isten áldását kérték az életükre, szolgálatukra, ők pedig letették a szolgálati esküt.

A megható alkalom közös úrvacsorázással és köszöntőkkel zárult.

A felszentelt lelkészek neve és jelenlegi szolgálati helye:
Bálint Mihály (Pipe-Szásznádas), Bartha-Pál Aba (Budapest), Dénes Erzsébet (Siménfalva), Ilkei Lóránd (Délnyugat-erdélyi Unitárius Szórványegyházközség, Déva), Jakab Emese (Nyárádszereda–Jobbágyfalva), László Benczédi Zsófia (Barót), László Bernadett (Székelyudvarhely), Liker Henrietta (Székelykeresztúr), Lőrinczi Alpár János (Gyergyószentmiklós), Szabó Zsolt (Homoródújfalu), Szakács György (Marosvásárhely), Szőcs Előd (Magyarszovát), Tamási Noémi (Erdőszentgyörgy–Csokfalva–Bözödújfalu), Tatár Ágnes-Tekla (Ürmös).
Please follow and like us:
Pin Share