Scandal legat de programul Casa Verde, după ce înscrierea dosarelor s-a epuizat în 75 de secunde. Se ia în considerare şi implicarea inteligenţei artificiale

Scandal legat de programul Casa Verde, după ce înscrierea dosarelor s-a epuizat în 75 de secunde. Se ia în considerare şi implicarea inteligenţei artificiale

Există suspiciuni de fraudă în cazul persoanelor care s-au înscris pentru zona București – Ilfov, în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Faptul că bugetul alocat a fost epuizat în 75 de secunde i-a făcut pe cei de la Asociaţia Prosumatorilor să vină cu noi soluții.

Posibilă implicare A.I în cazul dosarelor depuse din București – Ilfov

Vineri, 4 octombrie, a fost ziua în care locuitorii din București și Ilfov au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Bugetul alocat a fost epuizat în numai 75 de secunde, iar acest lucru a stârnit multe nemulțumiri.

Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) s-au gândit să vină cu noi soluții pentru înscrierile viitoare deoarece multe persoane sunt revoltate. Există suspiciunea că au existat programe dedicate care au completat cele necesare în doar câteva secunde.

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie.

În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de “ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă.

Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori”, se menţionează în comunicat.

Mai mult, APCE dorește să ia măsuri în acest sens deoarece, potrivit informațiilor pe care le dețin, o persoană care și-a completat datele necesare în 40 de secunde era, în mod cronologic, al 1.100-lea dosar validat.

“Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni “literaţi” în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, reprezentanților APCE li se pare inuman ca în mai puțin de 30 de secunde o persoană să poată completa, în mod real, toate informațiile cerute pe platformă. În aces fel, s-a ajuns la suspiciunea de fraudă.

„Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie”, se mai spune în comunicat.

Ce soluție se propune în acest sens

Asociaţia Prosumatorilor propune ca pentru urmăoarele zile de înscrieri, destinate celorlalte regiuni rămase, să existe un program computerizat care să extragă aleatoriu dosarele depuse. În acest fel, se oferă tuturor o șansă egală.

„În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor”, potrivit comunicatului.

Please follow and like us:
Pin Share