Video: Momentul în care un oficial ucrainean pro-rus este asasinat cu o bombă sub mașină. Kievul a revendicat lovitura

Video: Momentul în care un oficial ucrainean pro-rus este asasinat cu o bombă sub mașină. Kievul a revendicat lovitura

Bărbatul a fost ucis într-un atac în orașul Enerhodar, Ucraina. Korotkyy era considerat un ”criminal de război” de către serviciile secrete ucrainene, fiind acuzat că a colaborat cu forțele ruse în comiterea crimelor de război în contextul reprimării ucrainenilor.

Momentul în care un oficial ucrainean pro-rus este asasinat cu o bombă

Potrivit Politico, oficialul ucrainean pro-rus era responsabil cu securitatea centralei de la Zaporojie. Orașul Enerhodar este ocupat momentan de forțele ruse. Reprezentanții Comitetului de Investigații al Rusiei au anunțat că dispozitivul exploziv a fost amplasat sub vehiculul mașinii.

”În momentul în care victima a intrat în mașină, bomba s-a detonat. Korotkyy a decedat la spital din cauza rănilor”, au anunțat rușii, care au deschis și o anchetă în acest caz, pentru omor. Cu toate acestea, e destul de evident cine e în spatele atacului.

Andrey Korotkyy, the ‘head of physical security’ of ZNPP, exploded in his car in occupied Energodar

The collaborator was involved in war crimes and repressions against civilians, the GUR said. pic.twitter.com/ynPBczGtAJ

— NEXTA (@nexta_tv) October 4, 2024

Asta, pentru că Ucraina a revendicat, între timp, atacul prin intermediul Direcției Principale de Informații Militare (GUR), care îl consideră pe Korotkyy drept ”un criminal de război”. Tot aici a fost publicat un videoclip cu explozia mașinii, semn că ucrainenii își asumă acest atentat, la fel cum a fost și în cazul Dariei Dughina.

”Korotkyy este un colaborator implicat în organizarea și executarea crimelor de război și în reprimarea ucrainenilor din teritoriile ocupate”, a transmis GUR. Individul a fost acuzat de ucraineni că a colaborat cu rușii, le-a oferit acestora liste cu angajații centralei care au o poziție pro-ucraineană și i-a persecutat pe aceștia.

Ucrainenii au jurat să pedepsească pe toată lumea care e considerat trădător

”O justă răzbunare îi așteaptă pe toți criminalii de război”, a transmis agenția ucraineană, fără a uitat de sloganul ”Glorie Ucrainei!”. Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa și a fost capturată de ruși la scurt timp după invazia din februarie 2022.

Situată la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Zaporojie, oraș cu 700.000 de locuitori, centrala a fost mult timp în centrul atenției. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se temea că aici poate să existe o catastrofă nucleară în condițiile în care bombardamentele și atacurile cu drone din apropiere nu au încetat luni bune.

GUR nu este la prima ”ispravă” de acest gen. În noiembrie 2023, deputatul pro-rus Mikhail Filiponenko a fost ucis într-un atac similar cu bombă sub mașină. De altfel, ucrainenii au arătat că sunt capabili de asasinate inclusiv în inima Rusiei, stârnind uneori certuri cu partenerii din NATO.

Aceștia nu sunt încântați de această abordare, considerând că atacurile de acest gen sunt mai degrabă demne pentru organizații teroriste jihadiste, nu pentru lumea civilizată. Cu toate acestea, ucrainenii nu par dispuși să facă niciun compromis în acest sens.

Please follow and like us:
Pin Share