Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe în luna octombrie. Leguma de sezon nu mai accesibilă chiar pentru oricine

Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe în luna octombrie. Leguma de sezon nu mai accesibilă chiar pentru oricine

Românii iubesc murăturile, iar toamna este sezonul conservelor pentru iarnă. Deși în ziua de astăzi oricine poate să își cumpere borcane cu murături din orice magazin la prețuri de nimic, românii încă preferă să ducă mai departe tradiția ancestrală de a pune singuri murăturile.

Cât a ajuns să coste un kilogram de varză în piețe în luna octombrie

Că vorbim de castraveți sau varză, pasiunea rămâne la fel. Observatornews.ro a stat de vorbă cu oamenii din piețe și i-a întrebat ce-i face să pună murături. Se pare că ar conta și prețul, aceste murături de casă sunt de două ori mai ieftine, dar și calitatea.

Practic, oamenii preferă murăturile de casă pentru că așa știu sigur că au calitate asigurată în borcănele. Desigur, ca în orice an, prețul legumelor a crescut, iar gogoșarii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce castraveții cu 12 lei.

Gogoșarii costă acum 10 lei kilogramul, castraveții 12 lei, iar un kilogram de varză 6 lei. Tot la piață, un borcan cu 800 de gram poate să coste 25 de lei, însă există magazine unde un borcan cu murături este și 5 lei.

“Ca prețuri față de anul trecut au mai crescut. Un 10% din cauza creșterii materiilor prime”, povestește Irina Iacob, un vânzător din piață. Cu toate acestea, Raisa preferă să facă murăturile acasă în fiecare an, așa cum au făcut și străbunicile la țară.

Cât ajung să coste legumele înainte ca oamenii să le pună la murat

Ar folosi inclusiv ingrediente secrete, pe care nu vrea să le divulge. “Pentru aceste trei borcane de murături am cheltuit în jur de 60 de lei. Borcanul acesta l-aș cumpăra din piață cu 50 de lei”, povestește Raisa , gospodină profesionistă, conform sursei citate.

Dieteticienii spun că murăturile ”îmbogățesc experiența culinară”, dar reușesc în același timp să ofere avantaje nutritive. “Indiferent de metoda de conservare consumul de murături poate face parte dintr-o dieta echilibrata cu rol important pentru aparatul digestiv.

Dacă este să consumăm zeama de la murăturile în saramură putem combate o crampă musculară sau putem să ne rehidratăm uşor după un efort fizic prelungit“, explică Daniela Bălănucă, un dietetician cu greutate în domeniu.

Nu se putea altfel dacă nu exista și o tradiție strămoșească și o superstiție care să fie respectată ca la carte de gospodine. Așadar, trebuie știut că varza se pune la murat pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru. Motivul? Doar așa varza poate să fie murată perfect înainte de sărbătorile de iarnă. Orice zi în plus sau minus ar compromite total borcanele cu murături, cred experții în misticism creștin.

Please follow and like us:
Pin Share