Ea este românca ce a luat premiul Nobel de care nu știe aproape nimeni. Reușita ei e ”un mare secret” pentru mulți români

Ea este românca ce a luat premiul Nobel de care nu știe aproape nimeni. Reușita ei e ”un mare secret” pentru mulți români

Ea este românca ce a luat premiul Nobel de care nu știe aproape nimeni. Reușita ei e ”un mare secret” pentru mulți români. Cum a început să fie pasionată de fizică și ce vârstă are, de fapt, femeia originară din Buzău.

Așa arată românca care a primit premiul Nobel, dar pe care o cunosc puține persoane. Succesul său este ”un mare secret”

Așa arată românca care a primit premiul Nobel, dar pe care o cunosc puține persoane. Succesul său este ”un mare secret”. Femeia despre care se știu foarte puține informații lucrează pentru Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută mai ales prin acronimul CERN.

Se numește Sorina Popescu și este născut pe data de 23 septembrie 1967, în Buzău. A început să fie pasionată de fizică încă din copilărie, după ce a vizionat filmul Uimitorul Căpitan Nemo. Ulterior, și-a îndreptat atenția spre fizica nucleară.

A absolvit liceul B.P. Hasdeu, actualul Colegiu Național, din orașul natal. Mai apoi, cercetătoarea a urmat cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității București, dar și un master „Joint Institute for Nuclear Research”, în Dubna, Rusia.

Printre aplicațiile descoperirilor care au revoluționat lumea, legate de numele cercetătoarei românce, se numără ecranul tactil al smartphone-ului și îmbunătățirea RMN-ului. De asemenea, a luat Premiul Nobel alături de echipa sa.

Românca este cunoscută pentru faptul că a descoperit „particula lui Dumnezeu”. Sorina Popescu, care este unul dintre cei mai importanți oameni de la Acceleratorul de particule din Geneva, a bifat această mare realizare în anul 2013.

Acesta este motivul pentru care puțini știu despre femeia care este activă în domeniul fizicii. Descoperirile sale nu țin de arhivele istoriei științei, românca începându-și colaborarea cu CERN Elveția în 1997. În 2001 a devenit unul dintre conducătorii echipelor de cercetători care au lucrat la descoperirea „bosonului Higgs”.

Sorina Popescu, românca care a luat premiul Nobel pentru fizică. Sursa foto: home.cern

Sorina Popescu, românca care a primit premiul Nobel pentru fizică

„CERN se află la granița Elveției cu Franța. Este un laborator care a fost creat din motive politice, în sensul de a opri oamenii inteligenți din Europa să plece în America la cercetare.

România a devenit membru din 2016, iar eu sunt membru din echipa care a luat Premiul Nobel pentru descoperirea Higgs. Cea mai mare provocare pe care am trăit-o la CERN a fost detectarea bosonului Higgs.

Nimeni nu mai credea în modelul teoretic, iar Europa se îngrijora că nu mai dăm rezultate”, a declarat Sorina Popescu la o întâlnire cu elevi din liceul pe care l-a absolvit în Buzău, în 2019, scrie opiniabuzau.ro.

În momentul de față, CERN este cel mai important laborator din lume. Organizația dispune de magneți supraconductori și de aparate RMN care durează doar 30 de minute pentru a-și face procesul și care sunt foarte silențioase.

Românca are o experiență de peste 20 de ani în cercetare în domeniul fizicii particulelor elementare, în laboratoare internaționale, precum IFA-Măgurele, FERMILAB-USA, CERN-Geneva. Sorina Popescu a devenit în anul 2019 Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău.

Please follow and like us:
Pin Share