ANM anunță un nou cod galben de ploi valabil până luni. 23 de județe vor fi afectate

ANM anunță un nou cod galben de ploi valabil până luni. 23 de județe vor fi afectate

ANM a revizuit prognoza pentru acest sfârșit de săptămână. Meteorologii au anunțat că schimbările vor fi semnificative, aducând furtuni sub cod galben până duminică.

Cum va fi vremea până luni

Precipitațiile vor debuta în vestul țării și vor avansa către est. Un număr de 23 de județe vor fi afectate de aceste fenomene. După ce aceste furtuni vor trece, specialiștii spun că octombrie va aduce temperaturi peste valorile obișnuite pentru această perioadă.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis sâmbătă o avertizare de cod galben pentru averse, valabilă până la prânz duminică, care va afecta jumătate din țară, precum și o informare pentru ploi moderate ce vor cuprinde întreaga țară până luni dimineață. Conform prognozelor, în perioada 5 octombrie ora 15:00 – 6 octombrie ora 12:00, codul galben se va aplica în Moldova, Dobrogea, majoritatea zonelor din Muntenia și sud-estul Transilvaniei.

Precipitațiile vor fi intense, iar pe alocuri vor fi însoțite de fenomene electrice, rafale de vânt și grindină. În intervale scurte, cantitatea de apă poate ajunge între 20 și 30 de litri pe metru pătrat, iar localizat poate depăși 40-50 de litri pe metru pătrat.

Totodată, pentru 5 octombrie ora 10:00 – 7 octombrie ora 10:00, va fi în vigoare o informare pentru ploi moderate. De asemenea, sâmbătă se așteaptă ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică și spre luni (6 și 7 octombrie), precipitațiile se vor concentra mai ales în estul țării.

Vor fi și averse locale, însoțite de fulgere, iar în anumite zone, cantitățile de apă vor oscila între 15 și 25 de litri pe metru pătrat, în unele locuri depășind 40-50 de litri pe metru pătrat.

Ce condiții se anunță pentru Capitală

ANM anunță că în București, vremea va rămâne caldă, dar va deveni instabilă. Sâmbătă, cerul va fi variabil, cu nori denși după-amiază și pe timpul nopții, când sunt așteptate ploi și, posibil, descărcări electrice.

„Acolo unde avem instabilitate atmosferică, vorbim deja de averse torenţiale, vorbim de descărcări electrice, vorbim de intensificări ale vântului, chiar căderi de grindină. Duminică, deja vorbim de vreme mai rece decât în mod normal pentru această perioadă”, a declarat Alina Şerban, meteorolog.

Pe perioade scurte sau cumulate, cantitatea de precipitații va fi de aproximativ 15-25 de litri pe metru pătrat. Tot în acest weekend așteptăm vânt cu o intensitate slabă și moderată, dar va crește în timpul ploilor. Temperatura maximă va atinge aproximativ 27 de grade, în timp ce minima va fi de 14-15 grade.

Duminică dimineață, temperaturile vor scădea și va ploua temporar. Vântul va continua să sufle slab până la moderat, iar maxima zilei va fi între 22 și 23 de grade și minima va fi între 10 și 12 grade.

Vremea se va răci cu 10 grade

Începând de luni, precipitațiile vor începe să scadă în intensitate, iar temperaturile vor crește din nou. Soarele va deveni mai prezent, iar începând cu mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor reveni la valori de vară, depășind 25 de grade Celsius.

Vremea va rămâne mai caldă decât ar fi normal și în a doua parte a lunii octombrie. Potrivit datelor meteorologice, temperaturile ar trebui să se apropie de 20 de grade Celsius la mijlocul lunii și să scadă la aproximativ 15 grade spre finalul acesteia.

Please follow and like us:
Pin Share