Județul din România al cărui nume are “aproape 1000 de ani” vechime. Mulți români îl vizitează astăzi pentru că are orașe și stațiuni importante, peisaje spectaculoase și mâncare foarte bună

Județul din România al cărui nume are “aproape 1000 de ani” vechime. Mulți români îl vizitează astăzi pentru că are orașe și stațiuni importante, peisaje spectaculoase și mâncare foarte bună

Județul din România al cărui nume are “aproape 1000 de ani” vechime și este unul dintre cele mai vizitate. Aici se află orașe și stațiuni importante, peisaje care îți taie răsuflarea, dar și gastronomia este apreciată.

Județul din România al cărui nume are “aproape 1000 de ani” vechime. E vizitat anual de foarte mulți turiști

Un județ din România este, în ziua de astăzi, unul dintre cele mai vizitate din țară datorită peisajelor de vis, a istoriei și a preparatelor culinare tradiționale.

Este vorba despre Sibiu, iar numele județului are aproape 1.000 de ani, potrivit istoricilor. Numele județului provine din latinescul “Cibiensis – Cibinium”.

Județul a preluat numele din prezent după ce a avut loc marea unire din 1918. În germană, maghiară și română, Sibiu a avut altă denumire.

“Denumirea are aproape 1.000 de ani. Vine din latină, pentru că prima atestare a Sibiului a fost în 1191 – prepozitura Cibiensis.

Din Cibiensis – Cibinium a venit Sibiu, iar judeţul a preluat numele după marea unire din 1918. Sibiul, în germană, maghiară şi română a avut altă denumire – Hermannstadt, Szeben, Sibiu, iar asta arată că existau populaţii bine definite, care s-au raportat distinct faţă de oraş în sine”, a explicat istoricul Răzvan Pop.

Prima mențiune documentară care se referă la ținuturile sibiene datează de la 20 decembrie 1191. Papa Celestin al III-lea a confirmat, atunci, existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, care și-a avut sediul la Sibiu.

În anul 1321, încă era menționat sub numele de Hermannsdorf, iar din a doua jumătate a secolului Sibiul a primit calitatea de civitas. Într-un document din 1366, numele localității a fost menționat, pentru prima dată, Hermannstadt.

Spre finalul secolului al XV-lea, s-a format instituția numită Universitatea săsească. Aceasta era în fruntea ierarhiei administrative a tuturor sașilor și era condusă de un jude regal, comite al sașilor mai târziu.

În perioada medievală, Sibiul s-a dezvoltat mult din punct de vedere economic. La finalul secolului al XVI-lea și la începutul secolului al XVII-lea au avut loc conflicte militare, care au influențat mult evoluția vieții economice și sociale.

Sibiu, unul dintre cele mai vizitate orașe din România

La finalul secolului al XVII-lea, Transilvania a devenit mare principat în cadrul Imperiului Habsburgic, cu capitala la Sibiu. Începând cu 1867, Transilvania a fost anexată Ungariei, în cadrul Imperiului Austro-Ungar.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Sibiul s-a dezvoltat enorm din punct de vedere economic și social și era al treilea oraș din Imperiul Austro-Ungar care era iluminat electric. De asemenea, era al doilea în care a fost introdus tramvaiul electric.

În 1909 a fost deschis primul cinematograf din oraș, iar în anul următor au apărut primele WC-uri publice. Dezvoltarea a fost oprită de izbucnirea Primului Război Mondial.

Denumirea orașului s-a schimbat oficial în Sibiu în anul 1919, iar străzile au primit denumiri românești. După Al Doilea Război Mondial, în 1945, a început deportarea sașilor spre URSS. În 1968, Sibiul a devenit reședința județului cu același nume.

Sibiul se numără, în prezent, printre cele mai vizitate orașe din România. Turiștii pasionați de istorie și de preparatele tradiționale iau orașul cu asalt mai ales în weekend-uri și în perioada concediilor.

Nu doar orașul Sibiu este singurul din județ vizitat de mulți turiști. Satul Biertan, de exemplu, are peisaje de vis și a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Este o așezare săsească liniștită, înconjurată de dealuri, unde locuiesc puțin peste 1.100 de persoane.

Și satul Rășinari se numără printre cele mai frumoase din județul Sibiu. Are o vastă moștenire istorică și culturală, dar și tradiții și obiceiuri pe care localnicii le respectă și în prezent.

Județul Sibiu este tranzitat de celebrul drum Transfăgărășan, plin de turiști mai ales în sezonul estival. Pe Transfăgărășan se află și Lacul Bâlea, situat în Munții Făgăraș.

Alte obiective turistice din județul Sibiu sunt Castelul de Lut Valea Zânelor (comuna Porumbacu de Sus), Centrul Vechi al orașului Mediaș și Cetatea Slimnicului, aflată la doar 15 km de Sibiu. Iarna, mulți turiști merg la schi în localitatea Păltiniș, componentă a municipiului Sibiu.

Please follow and like us:
Pin Share