Cum va acționa România dacă vreo dronă are țintă civilă sau militară în România. Ciolacu: „Va fi dată jos”

Cum va acționa România dacă vreo dronă are țintă civilă sau militară în România. Ciolacu: „Va fi dată jos”

După ce s-au intensificat aparițiile de drone militare pe teritoriul României, premierul Marcel Ciolacu a explicat, sâmbătă, cum vor reacționa autorităților române dacă vor mai fi văzute în spațiul aerian al țării.

Cum va reacționa România când vor intra drone militare în spațiul aerian al țării

Dacă acestea vor fi identificate având ca obiectiv să distrugă ținte militare sau civile ele vor fi distruse. Reacția vine în contextul ultimului incident în care o dronă rusească a avariat elemente de infrastructură la punctul de trecere Orlivka – Isaccea, la începutul lunii octombrie.

 „Au intrat (drone) în spațiul aerian, dar nu au avut ținte pe teritoriul României. Cunoaștem traseul dronei perfect, Ministerul Apărării și aliații știu perfect ceea ce se întâmplă în spațiu aerian. Avem, știți foarte bine, o poliție aeriană foarte bine întărită. Dacă este vreo dronă care intră în spațiul aerian având o țintă civilă sau militară, acea dronă va fi dată jos, fără excepție. 

O să modificăm și legislația. Dar, din punctul meu de vedere, nu se pune problema să nu putem trage (asupra dronei) pentru că nu avem legi sau pentru că (își pune cineva problema că ) va răspunde, de parcă răspunde cineva că dai (jos)  o dronă care se îndreaptă către o școală sau o casă sau o unitate militară”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Ce detalii sunt reperate de România când o dronă intră pe teritoriul nostru

De asemenea, Ciolacu a mai adăugat că unele fragmente ce cad din drone lovite de armata ucraineană nu ar putea fi controlate. El mai spune că țara noastră are informații detaliate despre acestea.

„Avem Inteligență Artificială, vedem direcția, se măsoară. Nu sunt drone care își schimbă traiectoria. Deci știm și greutatea (…) avem detaliat.

România e o țară sigură. Ce cade la 10 metri, la 50 de metri, sunt dronele lovite de artileria ucraineană. Acolo n-ai cum să intervii. Cad foarte aproape”, a spus premierul Ciolacu.

Cele mai recente date arată că 11 fragmente de drone au fost găsite în județele Tulcea și Brăila din septembrie 2023 până pe 23 septembrie 2024, conform datelor colectate de Europa Liberă de la Ministerul Apărării Naționale.

Totodată și pe 27 septembrie s-au emis mesaje RO-Alert în care cetățenii români din Tulcea au fost avertizați că au fost reperate îndreptându-se către Ucraina, iar una dintre ele ar fi intrat în spațiul aerian național.

Cea mai recentă întâmplare de acest gen a fost chiar miercuri, 2 octombrie, când localnicii din Tulcea au primit din nou mesaje privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui nou atac al Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Please follow and like us:
Pin Share