Pădurea-experiment din România care fascina cândva vizitatorii. Cum arată acum copacii plantați în urmă cu 70 de ani

Pădurea-experiment din România care fascina cândva vizitatorii. Cum arată acum copacii plantați în urmă cu 70 de ani

Pădurea-experiment din România care fascina odinioară turiștii. Ce s-a întâmplat cu copacii plantați acum 70 de ani?

Pădurea-experiment din România care fascina cândva vizitatorii. Cum arată acum copacii plantați în urmă cu 70 de ani

În județul Hunedoara se ascunde o pădure unică, plantată experimental acum șapte decenii. Cândva o atracție care fascina vizitatorii, pădurea de castani comestibili din comuna Ghelari a cunoscut o transformare dramatică de-a lungul anilor. Cum se prezintă în ziua de azi?

Pădurea din Gherlari a fost plantată în urmă cu 70 de ani ca parte a unui experiment silvic, scrie observatornews.ro. Inițiativa a avut succes, iar castanii au prosperat în ciuda altitudinii mai ridicate decât cea obișnuită pentru această specie.

Pe atunci, pădurea era un punct de atracție îndrăgit atât de localnici, cât și de turiști. Oamenii veneau în număr mare pentru a culege castanele delicioase și a se bucura de priveliștea încântătoare. Astăzi, din păcate, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic.

Peisajul oferit de pădurea de castani pare desprins din paginile unei cărți de povești. Ramurile înalte ale copacilor formează o boltă naturală, iar lumina filtrată printre frunze creează un joc fascinant de umbre pe solul pădurii.

Ce s-a ales de pădurea de castani din Ghelari?

Deși mai puțin frecventată în prezent, pădurea încă atrage câțiva vizitatori fideli. Majoritatea sunt localnici care cunosc bine zona și apreciază calitatea deosebită a castanelor comestibile găsite aici.

“Vin, vin oameni şi culeg castane. Cei din zonă de aici… care ştiu zona. Şi castanele-s bune, sunt comestibile”, spune un localnic din Ghelari, pentru observatornews.ro.

O altă locuitoare din Ghelari își amintește cu nostalgie de vremurile când pădurea era plină de viață:

“Am cules când eram micuţi. Când eram micuţi, eram mai mulţi pe stradă. La noi erau mai mulţi copii şi ne adunam şi mergeam după castane. În ultimii ani nu s-au mai prea făcut, nu ştiu care e motivul. Probabil s-au şi tăiat. S-au mai defrişat prin zonă, pe jos. Nu ştiu, poate şi timpul e schimbat. Vedeţi cu temperatura, cu schimbările de vreme e diferit un pic faţă de cum era acum ceva ani”, a povestit o localnică, conform sursei.

Într-adevăr, seceta din ultimii ani pare să fi afectat semnificativ producția de castane. Fructele nu mai cresc la fel de abundent ca în amintirile bătrânilor din sat. În plus, ecologiștii au observat că stejarii au început să se răspândească printre castani, modificând treptat compoziția pădurii.

Cu o suprafață de cinci hectare, această pădure stă mărturie inițiativelor silvice din trecut și reprezintă un ecosistem unic în peisajul românesc.

Please follow and like us:
Pin Share