Țara din Europa unde oamenii nu mai pot să-și cumpere apartamente. Ce se întâmplă cu cele mai multe spații de locuit

Țara din Europa unde oamenii nu mai pot să-și cumpere apartamente. Ce se întâmplă cu cele mai multe spații de locuit

Această țară din Europa a luat decizia radicală să limiteze închirierile de locuințe private. Este vorba despre Croaţia care vrea să rezolve criza spaţiilor de locuit, scrie Bloomberg.

Croația a ales să nu mai vândă apartamente

Croația se confruntă cu o industrie crucială a turismului și încearcă să pună la dispoziție pentru familii spații de locuit mai accesibile, mai scrie Observator. 

În această țară, turismul reprezintă aproximativ 20% din economie. Croații au și taxe mici pe proprietăţi şi moşteniri care încurajează la investiții în proprietăți și care pot fi închiriate.

Acest lucru a dus la o lipsă de apartamente care să fie scoase la vânzare și a dus la o creștere a preţurilor, atât la achiziţii, cât şi la închirieri, astfel că vicepremierul şi ministru al Construcţiilor, Branko Bacic, subliniază că aproximativ un milion de apartamente, undeva la 40% din fondul total de locuințe, sunt folosite pentru scopuri comerciale.

„Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piaţă, să crească oferta şi să devină mai accesibile pentru tinerele familii şi cetăţenii noştri, pentru achiziţie şi închiriere”, a spus Bacic.

O inițiativă guvernamentală, prezentată joi seară, propune ca închirierea pe termen scurt a apartamentelor din blocuri să necesite acordul a 80% dintre locatarii clădirii. Această reglementare ar urma să afecteze în special orașele turistice din Croația, precum Dubrovnik, Split și Zagreb, impunând și un număr maxim de chiriași per apartament închiriat.

Croația, cu o populație de 3,9 milioane de locuitori, numără în prezent aproximativ 100.000 de chiriași oficial înregistrați, iar acest număr a crescut semnificativ în ultimii ani, informează Agerpres.

Reglementări similare în Barcelona

Propunerea guvernului croat, care necesită aprobarea Parlamentului, se aliniază cu măsurile adoptate de alte destinații turistice majore, cum ar fi Barcelona. În acest an, Barcelona a interzis toate închirierile pe termen scurt, pentru a reduce turismul excesiv și pentru a face locuințele mai accesibile pentru rezidenți, mai scrie Observator.

În Slovenia, se desfășoară eforturi pentru o lege similară, care ar limita închirierea apartamentelor prin platforme de închirieri pe termen scurt la maximum 30 de zile pe an. Totuși, acest proiect de lege nu a fost încă trimis oficial spre aprobare în Parlamentul sloven.

Please follow and like us:
Pin Share