Se schimbă harta Europei. Două țări importante își modifică o parte din granița comună. Care e motivul

Se schimbă harta Europei. Două țări importante își modifică o parte din granița comună. Care e motivul

Harta Europei va suferi schimbări importante în zona sa centrală, după ce două țări importante au decis să își modifice o parte din granița comună. Motivul din spatele deciziei.

Harta Europei suferă schimbări importante: Italia și Elveția, două țări importante, își modifică o parte din granița comună

Pe timp de pace, harta Europei suferă o schimbare destul de importantă. Italia și Elveția două state vecine din zona centrală a continentului, au fost de acord să schimbe granița de sub Matterhon, unul dintre cei mai înalți munți din Europa.

Zona este situată în apropiere de Zermatt, o populară destinație turistică, relatează BBC. Această decizie surprinzătoare a fost luată pe fondul topirii unor ghețari care stabileau poziția frontierei.

În prezent, cele mai importante secțiuni ale frontierei elvețiano-italiene sunt determinate de crestele ghețarilor sau de zonele cu zăpadă permanentă. În ultimii ani însă, topirea ghețarilor a provocat deplasarea acestor limite naturale.

În aceste condiții, cele două state nu au avut de ales și au depus proceduri pentru a încerca să rectifice frontiera. Vineri, 4 octombrie, Elveția a aprobat oficial acordul privind modificarea. Italia încă nu a făcut acest pas.

Acest proiect de modificare a graniței comune are la bază un acord elaborat de o comisie mixtă elvețiano-italiană, în mai 2023. După ce ambele state din centrul Europei vor semna acordul, el va fi publicat. Apoi, mai multe detalii vor fi făcute publice.

CLIMATE CHANGE BORDERS
Switzerland and Italy have redrawn the border beneath the Matterhorn, as melting glaciers shift the historically defined frontier.
Glaciers are retreating at an accelerated pace because of human-caused climate breakdown.
On some glaciers there’s no ice left pic.twitter.com/iY91TYdBvA

— arbma🌻 (@arbmacip) September 29, 2024

Modificările analizate de italieni și elvețieni includ regiuni precum Plateau Rosa și Gobba di Rollin. Zonele sunt situate în apropierea Matterhorn-ului, un punct turistic esențial.

Matterhorn, masiv care are o înălțime de 4.478 de metri, reprezintă unul dintre cei mai cunoscuți și admirați munți din lume. Este situat la granița dintre Elveția și Italia. Muntele are forma unei piramide. Acesta domină prin altitudinea sa satul Zermatt din Elveția și a orașul italian Breuil-Cervinia.

Ghețarii din Elveția se topesc în mod accelerat

Conform oamenilor de știință, Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Automat, impactul asupra ghețarilor săi este unul devastator. Dacă ne uităm la Elveția, vedem cum ghețarii se topesc într-un ritm alarmant. Numai în 2023, ghețarii din acest stat și-au pierdut 4% din volum. Situația a fost și mai gravă în 2022, când au pierdut 6%.

În fiecare an, Rețeaua Elvețiană de Monitorizare a Ghețarilor (Glamos) dă publicității un raport amănunțit. Din această analiză reiese că verile calde consecutive și ninsorilor foarte slabe din iarna 2022 au contribuit la topirea ghețarilor. Dacă acest tipar continuă, dezghețul nu va face decât să se accelereze.

În anul 2024, ghețarii continuă să piardă gheață la o viteză ridicată în ciuda unor ninsori pe timpul iernii care au adus speranță”, a declarat Matthias Huss, glaciolog la Universitatea ETH Zurich.

Please follow and like us:
Pin Share