Mobilizare de ultim moment a Dianei Șoșoacă. Și-a depus din nou candidatura la BEC. „Vom declanșa atacul național”

Mobilizare de ultim moment a Dianei Șoșoacă. Și-a depus din nou candidatura la BEC. „Vom declanșa atacul național”

Diana Șoșoacă nu renunță prea ușor la cursa pentru prezidențiale. Aceasta a efectuat o manevră de ultim moment în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura la BEC

Președinta partidului SOS a mers la BEC sâmbătă seară cu un nou dosar. Biroul Electoral Central este așteptat să ia o decizie duminică la ora 18:00 cu privire la validitatea noului dosar. Se pare că noua încercare s-a făcut doar dosarul, fără a include și semnături.

Este important de menționat că, sâmbătă seara, Curtea Constituțională a decis excluderea Dianei Șoșoacă din competiția electorală, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost stabilit pentru 5 octombrie, la ora 24:00.

Șoșoacă a reușit, totuși, să-și depună din nou dosarul tot sâmbătă seară, la 23:50, cu doar 10 minute înainte de încheierea termenului, spune Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

„Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23,50. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dânsa a depus la 23,50, deci în termen. Nu a mai depus semnăturile, a depus dosarul de candidatură fără semnături.

Biroul Electoral Central se pronunţă în 24 de ore asupra candidaturilor, iar astăzi, la ora 18,00, BEC se va pronunţa pe candidatura lui Ludovic Orban, care a fost depusă ieri după-masă, spre seară, şi pe a Dianei Şoşoacă. După şedinţă, BEC va da un comunicat de presă”, a spus preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres.

Cum a fost luată decizia de anulare a candidaturii lui Șoșoacă

Curtea Constituțională a României a admis contestația depusă împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă, contestație formulată de Amalia Bellantoni, iar după ce au emis comunicatul președinta SOS „a luat foc”.

„Vom declanșa atacul național împotriva dictaturii care s-a instalat în România. Avem obligația să câștigăm alegerile cu partidul SOS România. Nu vreau să vă văd dezamăgiți, nu vreau să văd pe nimeni plângând, vreau să vă văd la luptă”, a spus Diana Șoșoacă după excluderea sa din cursa pentru Cotroceni.

Diana Șoșoacă ar fi fost considerată o amenințare pentru siguranța națională după ce a transmis de mai multe ori mesaje pro-Rusia. Acest lucru este susținut de informațiile din surse judiciare citate de stiripesurse.ro, care scrie că mesajele pentru susținerea Rusiei ar fi fost clasate ca incompatibile pentru rolul unui președinte, mai ales că asta presupune și conducerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

În discuțiile judecătorilor CCR au fost incluse și candidaturile lui Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, iar pentru Geoană și Orban, contestațiile au necesitat o documentare suplimentară. Rămâne de văzut ce decizie se va lua în cazul acestora.

Și premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție surprinzătoare în acest caz

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.

Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Please follow and like us:
Pin Share