Proiectul energetic uriaș început la ordinul lui Nicolae Ceaușescu ar putea fi, în sfârșit, finalizat. Beneficiu uriaș pentru România

Proiectul energetic uriaș început la ordinul lui Nicolae Ceaușescu ar putea fi, în sfârșit, finalizat. Beneficiu uriaș pentru România

Unul dintre proiectele mărețe de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu este pe punctul de a fi adus la viață. Odată ce va fi finalizat, va reprezenta un beneficiu important pentru întreaga țară.

Hidrocentrala Cornețu – Avrig va fi readusă la viață

Guvernul României are de gând să înceapă lucrările de aducere la viață a unui proiect măreț din perioada comunistă. Primul pas va fi exproprierea tuturor imobilelor private pentru ”Amenajarea Hidroelectrică a râului Olt defileu pe sectorul Cornețu – Avrig”.

Pentru ca proiectul să poate fi demarat, este nevoie să fie expropriate mai multe imobile private din comunele Racoviță, Câineni, dar și Turnu Roșu, Avrig și Tălmaciu. Momentan, Hidroelectrica așteaptă avizul din partea Guvernului pentru a putea începe lucrările.

Potrivit profit.ro, valoarea totală a despăgubirilor acordate în urmă exproprierilor se ridică la 18.5 milioane de lei. În total, peste 760 de hectare de teren din județele Sibiu și Vâlcea sunt necesare pentru demararea ”Amenajării Hidroelectrică a râului Olt defileu pe sectorul Cornețu – Avrig”.

Amenajarea a fost concepută în 5 trepte de cădere. Fiecare treaptă va fi prevăzută cu un lac de acumulare îndiguit și cu o centrală – baraj. Cele cinci trepte de tipul centrală – baraj sunt Lotrioara, Câineni, Robești, Racoviță și Cornețu.

Hidrocentrala Cornețu – Avrig a făcut parte din planul de dezvoltare energetică a României, conceput de Nicolae Ceaușescu

După ce va fi finalizat, proiectul va reprezenta un punct important pe harta hidroelectrică a României. Potrivit documentului aferent proiectului, amenajarea Cornețu-Avrig, cu cele 5 hidrocentrale va avea o putere cumulată de 144.8 MW.

Hidrocentrala Cornețu-Avrig a luat naștere în timpul regimului comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul era cunoscut pentru planurile sale mărețe de dezvoltare a României pe toate sectoarele.

În anii 60 și ’70, Nicolae Ceaușescu a început un amplu proiect de industrializare accelerată. Hidrocentralele au jucat un rol esențial, astfel că râurile mari din țară au început să fie incluse în acest plan al dictatorului.

Hidrocentrala Cornețu-Avrig a făcut parte din strategia de dezvoltare energetică națională. Pentru că mărețul proiect să prindă contur, a fost nevoie de ideile inginerilor români, dar și de efortul depus de muncitorii specializați în construcții hidrotehnice.

În curând, proiectul lui Nicolae Ceaușescu va fi finalizat. Cu ajutorul Hidrocentralei Cornețu – Avrig, alimentarea cu energie electrică a României se va realiza prin reducerea dependenței de combustibili fosili.

Please follow and like us:
Pin Share