Reacția surpriză a premierului Marcel Ciolacu după eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea”

Reacția surpriză a premierului Marcel Ciolacu după eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea”

În cursa pentru alegerile prezidențiale s-a înscris și Diana Șoșoacă, dar CCR i-a respins imediat dosarul depus. Reacția virulentă a acesteia a făcut înconjurul internetului, iar premierul Marcel Ciolacu a avut și el un mesaj de transmis.

Ce reacție a avut premierul Marcel Ciolacu după eliminarea Dianei Șoșoacă din alegerile prezidențiale

Premierul spune că decizia Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșoacă pare, la prima vedere, disproporționată și contrară principiilor democratice de bază, cum ar fi dreptul de a alege și de a fi ales.

De asemenea, el a mai adăugat că motivarea din partea Curții pentru această decizie trebuie să fie prezentată cât mai curând, iar argumentele să fie bine realizate din punct de vedere legal și constituțional. Iată mai jos mesajul integral transmis de premier pe pagina sa de Facebook:

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.

Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice. Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

De ce a respins Curtea Constituțională candidatura Dianei Șoșoacă

După comunicatul emis, judecătorii CCR care au analizat candidatura Dianei Șoșoacă în baza valorilor constituționale au apărut întrebări interminabile despre cum s-a ajuns la decizia eliminării.

Conducătoarea SOS România ar fi fost considerată o amenințare pentru siguranța națională. Și asta pentru că Diana Șoșoacă a transmis de mai multe ori mesaje pro-Rusia.

Potrivit stiripesurse.ro, care a citat surse juridice, se pare că mesajele pentru susținerea Rusiei ar fi fost clasate ca incompatibile pentru rolul unui președinte. De asemenea, funcția cea mai importantă în stat presupune și conducerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, se precizează în comunicatul judecătorilor constituționali.

Please follow and like us:
Pin Share