Se formează o alianță anti-Israel?

RMAG news

Qatar, un mediator-cheie în negocierile pentru încetarea focului în Gaza, a numit declaraţia lui Emmanuel Macron, care a cerut să se oprească livrarea de arme către Israel, „un pas important şi binevenit spre încheierea războiului”, relatează presa franceză.

Şi Iornia a salutat remarcile liderului francez şi a subliniat „importanţa impunerii unei interdicţii complete asupra exportului de arme către Israel” şi „consecinţele reale” pentru acţiunile ţării.

Premierul Mikati a salutat într-un comunicat declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care „a susţinut încă o dată Libanul”, menţionând organizarea în curând a unui summit internaţional. Mikati şi-a reiterat „sprijinul pentru apelul Franţei şi Statelor Unite” pentru un armistiţiu.

Mikati a cerut duminică comunităţii internaţionale „să facă presiuni asupra Israelului” pentru a „se angaja într-o încetare a focului”, după o noapte de bombardamente intense israeliene asupra periferiei sudice a capitalei Beirut şi împrejurimile sale, bastion al grupării Hezbollah, relatează AFP.

Bombardamentele israeliene lansate sâmbătă asupra Libanului au provocat moartea a 23 de persoane, a anunţat duminică Ministerul libanez al Sănătăţii.

Loviturile israeliene de sâmbăta asupra oraşelor şi satelor din sudul Libanului, asupra periferiei sudice a Beirutului şi asupra altor regiuni „au ucis 23 de persoane şi au rănit alte 93”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Macron. ”Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului„

Ministrul libanez al educaţiei, Abbas al-Halabi, a anunţat duminică amânarea începerii anului şcolar. Astfel, toţi cei 1,25 milioane de copii, de la grădiniţă până la liceu, se vor întoarce la şcoală pe 4 noiembrie, din cauza războiului dintre Israel şi gruparea Hezbollah.

Un an de la atacul Hamas în Israel

Mii de protestatari au ieşit sâmbătă în stradă în marile oraşe din întreaga lume, cerând încetarea vărsării de sânge în Fâşia Gaza şi Orientul Mijlociu, înainte de marcarea unui an de la atacul fără precedent lansat pe 7 octombrie 2023 de gruparea palestiniană Hamas asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza, relatează Reuters.

Circa 40.000 de manifestanţi pro-palestinieni au mărşăluit prin centrul Londrei, în timp ce alte câteva mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town şi New York.

Demonstraţii au avut loc, de asemenea, la Washington, în apropierea Casei Albe, pentru a protesta împotriva sprijinului SUA pentru Israel în campaniile militare din Fâşia Gaza şi Liban.

Protestatarii adunaţi în Times Square la New York au scandat sloganuri precum: „Gaza, Liban vă veţi ridica, oamenii sunt alături de voi”. Ei au purtat pancarte prin care cereau un embargo asupra armelor împotriva Israelului.

Netanyahu. „Să le fie ruşine”

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul militanţilor Hamas în sudul Israelului, lansat pe 7 octombrie 2023, care a provocat moartea a 1.200 de persoane.

Riposta Israelului în Fâşia Gaza a condus la moartea a circa 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Războiul a devastat enclava, conducând la strămutarea a aproape întregii populaţii de 2,3 milioane de palestinieni şi provocând o criză alimentară.

La Jakarta, capitala Indoneziei, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, cel puţin 1.000 de protestatari pro-palestinieni s-au adunat duminică dimineaţă în apropierea ambasadei SUA, cerând Washingtonului să înceteze furnizarea de arme către Israel.

Mai multe proteste erau planificate duminică în alte oraşe.

Sâmbătă, la Londra, contra-manifestanţii au fluturat steaguri israeliene, în timp ce demonstranţi pro-palestinieni mărşăluiau în apropiere. Poliţia a anunţat 15 arestări, fără a preciza din ce grup făceau parte persoanele reţinute.

La Roma, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă după ce au avut loc ciocniri. Aproximativ 6.000 de protestatari au sfidat interdicţia de a mărşălui în centrul oraşului, înainte de aniversarea din 7 octombrie.

La Berlin, circa 1.000 de persoane au participat la un protest, purtând steaguri palestiniene şi scandând: „Un an de genocid”.

Demonstranţii germani au criticat ceea ce ei au numit violenţa poliţiei împotriva protestatarilor pro-palestinieni, după ce au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi.

La Berlin, susţinătorii Israelului au protestat împotriva antisemitismului în creştere.

La Manila, au avut loc ciocniri între activişti şi forţele de ordine după ce manifestanţilor li s-a interzis să organizeze o demonstraţie în faţa ambasadei SUA din capitala Filipinelor împotriva sprijinului Washingtonului pentru Israel.

Macron deplânge cuvintele „excesive” ale lui Netanyahu

The post Se formează o alianță anti-Israel? appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share