Permisul de conducere categoria B și motociclete. Ce trebuie să știi dacă vrei să profiți de noul Cod Rutier

RMAG news

O nouă lege, intrată în vigoare în luna august 2024, aduce vești bune pentru posesorii de permis de conducere categoria B. Aceștia pot acum să conducă și motociclete, dar cu anumite limitări și condiții stricte. Noua reglementare permite conducerea unor vehicule pe două roți, însă numai dacă sunt îndeplinite criterii specifice referitoare la vârstă, experiență și absolvirea unor cursuri practice.

Ce motocicletă poți conduce cu permis Categoria B

Posesorii unui permis categoria B au dreptul de a conduce doar anumite tipuri de motociclete, conform legii. Aceste motociclete trebuie să îndeplinească anumite specificații tehnice:

Capacitate cilindrică de maximum 125 cmc.
Putere maximă de 11 kW.
Transmisie automată.
Raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.

În plus, motocicletele trebuie să se încadreze în categoria A1, care este destinată vehiculelor cu specificații mai modeste, ideale pentru cei care nu dețin permis categoria A.

Criterii pentru șoferi

Nu toți șoferii cu permis categoria B pot să conducă aceste motociclete. Legea impune anumite criterii:

Vârsta minimă de 24 de ani.
Experiență de cel puțin 2 ani în conducerea vehiculelor din categoria B.
Absolvirea unui curs de pregătire practică pentru conducerea motocicletei.

Acest curs practic este obligatoriu și include cel puțin 10 ore de instruire, asigurându-se că șoferul învață cum să opereze în siguranță un vehicul pe două roți.

Necesitatea cursurilor practice

Un aspect esențial al acestei legi este că toți șoferii care doresc să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc trebuie să urmeze cursuri practice de conducere. Aceste cursuri sunt obligatorii, indiferent de experiența șoferului, și la final se eliberează o adeverință care va fi înregistrată într-o bază națională accesibilă autorităților. Astfel, șoferii nu trebuie să aibă mereu asupra lor această adeverință, deoarece poliția o poate verifica automat.

Noua reglementare le oferă șoferilor oportunitatea de a conduce motociclete fără a obține un permis pentru categoria A, însă impune condiții clare pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Dacă îndeplinești cerințele de vârstă, experiență și urmezi cursurile practice necesare, vei putea conduce motociclete de până la 125 cmc, oferind o alternativă accesibilă și eficientă pentru deplasările urbane

Please follow and like us:
Pin Share