BEC a respins duminică alte nouă candidaturi la prezidențiale. Cine sunt cei care nu pot intra în cursă

BEC a respins duminică alte nouă candidaturi la prezidențiale. Cine sunt cei care nu pot intra în cursă

În ședința de duminică seara, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, pe lângă respingerea celui de-al doilea dosar de candidatură depus de Diana Șoșoacă după decizia CCR, să nu valideze alte nouă candidaturi la prezidențiale.

BEC a respins duminică alte nouă candidaturi la prezidențiale

Astfel, BEC a adoptat următoarele decizii privind respingerea înregistrării candidaturii Elenei Tufecciu, lui Gheorghe Ghelcea (independent), lui Ion Popa (independent), Cristinei Tufănoiu, Oanei Crețu – Partidul Social Democrat Unit (PSDU), Ciprian Romeo Mega (independent), Petru Mîndru (independent), lui Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioții Poporului Român (PPR) și Mariei Marcu la alegerile pentru președintele României din anul 2024.

Sâmbătă, în ultima zi de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central (BEC), alți șase candidați, s-au înscris în cursa pentru Cotroceni.

Conform  unui comunicat transmis de BEC, pe lângă candidaturile lui Marcel Ciolacu și a lui Ludovic Orban, sâmbătă, 5 octombrie, au mai fost înregistrate următoarele propuneri de candidaturi: Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale, Oana Crețu – Partidul Social Democrat Unit (PSDU), Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR),  Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), Ciprian-Romeo Mega, Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioții Poporului Român (PPR).

“De asemenea, odată cu depunerea candidaturilor propuse de către formațiunile politice au fost înregistrate și semnele electorale ce vor fi folosite de candidați la alegerile pentru Președintele României din acest an”, a precizat BEC.

Conform legii, BEC are termen 48 de ore de la depunere pentru a se pronunța cu privire la înregistrarea sau respingerea unui dosar de candidatură.

Au fost depuse în total 26 de propuneri de candidatură la președinție, dintre care două ale Dianei Șoșoacă. În ședința de luni, BEC a validat candidatura lui George Simion, iar joi au fost validate alte șase candidaturi pentru alegerile prezidențiale din acest an: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Șoșoacă și a respins cea a lui Miron Cozma.

CCR a admis o contestație la candidatura Dianei Șoșoacă, decizie definitivă, care a eliminat-o pe aceasta din cursa electorală. Ulterior, duminică, BEC a respins și cel de al doilea dosar de candidatură al președintei SOS România

Tot în ședința BEC de duminică au fost respinse cele nouă candidaturi amintite mai sus. Biroul a validat în aceeași ședință candidaturile depuse de Cristian Diaconescu (independent), Cristian Terheș (PNCR), Ana Birchall (independentă), Marcel Ciolacu (PSD), Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale), Ludovic Orban (FD și PMP), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie, PNR) și Alexandra Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Naţională, ADN).

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 10 octombrie 2024.

Please follow and like us:
Pin Share