Mielőbb szeretnék megkötni a finanszírozási szerződést a Kányád községi vízhálózat bővítése érdekében

Mielőbb szeretnék megkötni a finanszírozási szerződést a Kányád községi vízhálózat bővítése érdekében

Nagy szükség van az ivóvíz-hálózat bővítésére Kányád községben, hiszen rendszerint gondokat okoz a száraz időszakokban felmerülő vízhiány Abránfalván, Székelydályában, Égében és Székelypeteken is. A legnagyobb probléma az, hogy

számos talajfelszín-közeli forrás apadt el az elmúlt években a települések közelében.

A helyi rendszerek székelyudvarhelyi ivóvíz-hálózatra való csatlakoztatása meglehetősen sokba került volna a községnek, ezért inkább mélyfúrásokat végeztettek az említett falvak környékén, hogy vizet találjanak. Tervük sikerült, ezt követően pedig a hálózatbővítéshez szükséges anyagiak előteremtéséért is pályáztak az Anghel Saligny-programban.

Összesen 6,6 millió lejes támogatást ítéltek meg számukra, amiből víztartályokat szerelhetnek fel, pumpaházakat építhetnek, és a csöveket is földbe helyezhetik.

Számos bonyodalom

A támogatás megítélését követően elengedhetetlen volt a megvalósításhoz szükséges területek telekkönyveinek tisztázása, ami tavaly megtörtént, sőt időközben újból aktualizálták azokat – tudtuk meg György Sándor polgármestertől. Mint mondta, mostanra a szakértői véleményt is megkapták, amely a mélyfúrások során fellelt forrásvizek kezelését tisztázza.

Sajnos gondok merültek fel, hiszen Székelypetek határában nem találtak olcsó megoldást a rendszer áramellátásának biztosítására.

A terv az volt, hogy megegyeznek erről egy mobilszolgáltatóval, amelynek a közelben van antennája, ám ez nem sikerült. Az ivóvízhálózat-bővítés terveit készítő szakember azt javasolta, ez esetben építsenek trafóházat a közelben.

Az új tétel azonban jelentősen megemeli a beruházás költségeit, így ismét módosítani kell a terveket: el kell dönteni, a beruházásnak mely részei mellőzhetők.

A szerződéskötés a cél

György Sándor hangsúlyozta, sürgető a beruházás megvalósítása, hiszen

az elmúlt hónapokban is számos alkalommal okozott gondot a vízhiány az említett településeken.

Éppen ezért szeretné, ha mihamarabb elkészülnének a végleges tervek, hiszen csak azt követően köthetnek finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztériummal. „Bízom benne, hogy ez már idén megtörténik, utána pedig felgyorsulhat a megvalósítás” – magyarázta az elöljáró. Arra is rákérdeztünk, időközben hirdetnek-e közbeszerzési eljárást a megfelelő kivitelező megtalálása érdekében, de azt a választ kaptuk, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzete miatt inkább csak akkor lépnek, ha már biztosak az anyagi forrásaik.

Please follow and like us:
Pin Share