Descoperirea microARN-ului, premiată cu Nobel pentru Medicină. „Este un principiu fundamental”

Descoperirea microARN-ului, premiată cu Nobel pentru Medicină. „Este un principiu fundamental”

Descoperirea microARN-ului a fost premiată cu Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în 2024, potrivit unui anunț făcut, luni, de Comitetul Nobel de la Stockholm. Cine sunt cercetătorii premiați?

Descoperirea microARN-ului a fost premiată cu Nobel

Oamenii de știință americani Victor Ambros şi Gary Ruvkun sunt cei care au câștigat premiul Nobel pentru Medicină 2024, datorită identificării microARN. Descoperirea are un rol esențial în reglarea genelor post-transcripţionale.

„Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi comparate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi.

Deci fiecare celulă are exact același set de gene și aceleași instrucțiuni.  Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte.

Cum apar aceste diferențe? Răspunsul constă în reglarea genetică, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante.  Acest lucru asigură că doar setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă”, se arată în comunicatul de presă.

Cine sunt cei doi cercetători premiați

Cei doi cercetători au studiat modul în care se dezvoltă celulele, descoperind microARN-ul. Noua clasă de molecule are un rol în reglarea genelor, de o importanță majoră pentru felul în care se dezvoltă și funcționează organismele.

Victor Ambros şi Gary Ruvkun vor primi premiul pe data de 10 decembrie, cu prilejul ceremoniei speciale, care va marca și ziua morţii lui Alfred Nobel (1833-1896). Pe lângă premiu, în 2024, vor fi acordate 11 milioane de coroane suedeze, adică peste 1 milion de dolari, la fiecare categorie.

În 2023, premiul Nobel pentru Medicină a ajuns la biochimistul Katalin Karikó, din Ungaria, dar și la imunologul american Drew Weissman. Ei au fost recompensați pentru contribuția lor la dezvoltarea vaccinurilor mARN.

Victor Ambros, în vârstă de 71 de ani, este originar din Hanover, New Hampshire, SUA. În prezent, acesta este profesor Silverman de Științe Naturale la Școala de Medicină a Universității din Massachusetts. Gary Ruvkun are 72 de ani și s-a născut în Berkeley, California, SUA. Este profesor de genetică la Școala Medicală Harvard.

Please follow and like us:
Pin Share