Animalul pe care fermierii români nu-l mai vor adus în țară. Importurile din Ucraina i-au băgat în faliment

Animalul pe care fermierii români nu-l mai vor adus în țară. Importurile din Ucraina i-au băgat în faliment

Animalul pe care fermierii români nu-l mai vor adus în țară. Importurile din Ucraina i-au băgat în faliment. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că în momentul de față avem un grad de autosuficiență de 100%.

Viețuitoarea pe care fermierii români nu o mai doresc pe rafturile magazinelor noastre. Importurile din Ucraina fac ravagii

Viețuitoarea pe care fermierii români nu o mai doresc pe rafturile magazinelor noastre. Importurile din Ucraina fac ravagii. Producătorii sunt supărați că piața a fost luată cu asalt de produsele ucrainene, care sunt mult mai ieftine decât ale noastre.

Importurile de ouă și pui vii se doresc a fi blocate în această situație pentru că fermele de păsări din România pot fi în mare pericol. Acestea pot da faliment dacă se continuă cu achiziționarea de produse din țara vecină.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România vine cu un avertisment și spune că lucrurile sunt foarte delicate în sectorul avicol. Concret, fermierii români solicită autorităților protecția prin interzicerea importurilor de ouă din Ucraina.

„În primul rând Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) dorește să reitereze faptul că sprijină politicile României și ale UE, menite să ajute cetățenii ucraineni.

Cu toate acestea, liberalizarea ulterioară a comerțului nu este un instrument relevant pentru atingerea acestor obiective, deoarece are un potențial uriaș de a destabiliza piețele României pentru sectoarele sensibile, în special în cazul nostru, pentru sectorul de carne de pasăre și ouă consum”, este comunicatul emis de UCPR, relatează agrointel.ro.

Sursa menționată mai arată că, în primele 7 luni din 2024 preţul mediu reprezentativ al ouălor din centrele de ambalare din țară a scăzut cu 10%, la 179,20 euro/100 kg (circa 0,11 euro/ou) în iulie 2024 față de iulie 2023.

În iulie 2024 costul era cu 9,4% mai mic decât media anuală pe anul anterior. Statisticile naţionale au raportat o scădere a preţului la fermier cu aproape 14,7%, în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu acelaşi trimestru din 2023 și cu ușor sub 8% comparativ cu preţul mediu pe 2023.

Costurile la vânzarea de ouă este mai mic în momentul de față cu toate că prețul principalelor costuri de producție este în creștere. Furajele, materiale biologice și combustibilul au început să aibă prețuri mai mari.

Ouăle din Ucraina, în creștere în țara noastră

Ouăle care sunt importate din Ucraina sunt în creștere cu aproape 50%. Pe de altă parte, prețurile din România au scăzut drastic, datele Eurostat demonstrând că importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.

S-a ajuns în această situație din cauza liberalizării totale a importului de carne de pasăre și ouă încă din anul 2022. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a cantităților importate, adică în primele șase luni din 2024 a atins 534 tone.

Mai exact, este vorba de o creștere de 48% față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești, însă o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în luna ianuarie 2024 la circa 0,6 – 0,7 eurocenți între iulie și august 2024.

Ministrul Agriculturii, anunț despre importurile de ouă din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut un anunț despre importurile de ouă și pui vii din Ucraina, subliniind că a pus pe masa consiliului de miniștri o analiză a Comisiei Europene încă din data de 23 septembrie 2024.

Acum se așteaptă decizia Comisiei Europene pe intervențiile care au fost luate în vizor în consiliu. În plus, sunt șanse mari să se introducă în ordonanța privind licențierea de către Ministerul Agriculturii și cele la cele două produse: ouă și carne de pui.

„Atunci când procesatorii nu au pe teritoriul României grad de autosuficiență să utilizeze carnea de pui sau o în procesare, putem licenția de către Ministerul Agriculturii.

În cazul în care gradul de autosuficiență este 100% vom îndrepta procesatorii care vor solicita aceste licențe către producătorii de ouă și pui din România. Deci practic este blocare până la momentul în care aveți nevoie.

Nu exact. Interzicerea de import. Până atunci când țara România are grea de autosuficiență, nu se face import”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, notează digi24.ro.

Please follow and like us:
Pin Share