Jelentős előrelépést jelentenek a székelyudvarhelyi kórház új eszközei

Jelentős előrelépést jelentenek a székelyudvarhelyi kórház új eszközei

Számos modern orvosi eszköz és gép érkezett a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba az elmúlt több mint fél évben, emellett az intézmény járóbeteg-rendelőit magába foglaló épületrészen is felújítási munkálatok zajlottak, miután tavaly az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozást nyert a városháza és a kórház három közös pályázata.

Március második felében a járóbeteg-rendelők épületében elkezdődött a folyosók, lépcsőházak és lépcsőfeljárók felújítása, a pályázatok ezen része teljesen le is zárult, a másik két pályázat révén pedig mind a járóbeteg-rendelőkbe, mind különböző osztályokra új gépek és eszközök érkeztek – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza sajtóreferensétől.

A pályázatok letételekor már kikérték az orvosok véleményét, így az általuk meghatározott paraméterek szerint olyan készülékekre pályáztak, amelyek az adott szakrendelőkben a betegellátásban jelentős előrelépést jelentenek

– tudtuk meg.

Korszerű felszereléssel bővültek az osztályok

Több modern ultrahangkészülékkel gazdagodott a kardiológia, radiológia, belgyógyászat, a neurológiai és a nőgyógyászati osztály, valamint a sportorvosi rendelő, ezek értéke egyenként körülbelül 500 ezer lej.

A fül-orr-gégészeti szakrendelőbe egy régen várt vizsgálóasztal és a hozzá tartozó eszközök, valamint számítógép érkezett 400 ezer lej értékben – sorolta a szóvivő.

Ugyanakkor két-két mennyezeti műtőlámpát és vizsgálóasztalt kapott a sebészeti járóbeteg-szakrendelő és az ortopédia-osztály is, illetve új bútorzattal szerelték fel a családtervezői rendelőt. Mindemellett a sebészeti járóbeteg-rendelőt szintén új sebészeti eszközökkel látták el.

Az újszülött osztályt célzó korszerűsítésből eddig egy lélegeztetéshez szükséges ventilátort, két életfunkciókat megfigyelő monitort és egy szállításra is alkalmas inkubátort vettek át.

Hiánypótló készülék

Nagy előrelépést jelent ugyanakkor, hogy a máj vizsgálatára és a májbetegségek nyomon követésére szintén beszereztek egy fibroscan nevű műszert, amelyet a gasztroenterológiai rendelőben üzemeltek be – részletezte a szóvivő.

Az új gép képes a májfibrózis mértékének meghatározására, a májcirrózis igazolására vagy kizárására, a máj állapotának nyomon követésére, ugyanakkor noninvazív,

tehát nem a hasfalon keresztüli szúrással, hanem külső vizsgálat útján képes meghatározni a máj rugalmasságának mértékét. A korszerű eszköz 900 lejbe került– tudtuk meg.

A legújabb eszköz Hargita megyében

Az egyik legdrágább eszköz, amelyet eddig a pályázat révén beszereztek, egy mammográf, amely egy 11 éves készüléket váltott.

Az új gép a radiológiai osztályon, egy, a kórház költségén újonnan kialakított rendelőben kapott helyet, többek között speciális ajtókkal ellátva, hiszen röntgensugárzással vizsgálja át az emlőket. Emiatt speciális szabályzat vonatkozik a működtetésére, jelenleg a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Nemzeti Bizottság (CNCAN) jóváhagyására várnak, hogy üzembe helyezhessék a 1,5 millió lej értékű készüléket – magyarázta a sajtószóvivő, hozzátéve, ha az engedély megérkezik, akkor ez elérhető legmodernebb eszköz lesz Hargita megyében.

Jelentős előrelépést jelent egyrészt a megelőzésben, a szűrésben, másrészt pedig az állapotkövetésben is, és tényleg huszonegyedik századi betegellátást tud garantálni

– mondta Zörgő Noémi.

Please follow and like us:
Pin Share