Ciolacu, după publicarea motivării în cazul Șoșoacă. „Întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR”

Ciolacu, după publicarea motivării în cazul Șoșoacă. „Întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat, luni seara, că motivarea Curții Constituționale în cazul candidaturii președintei SOS România, Diana Șoșoacă, „întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR”.

„Necesitatea unei ample reforme a CCR”

Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, a afirmat, luni seara, că motivarea Curții Constituționale în cazul candidaturii președintei SOS România, Diana Șoșoacă, este un nou prilej pentru discuții despre nevoia unei „ample reforme a CCR”.

„Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR. Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs.

De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa Facebook.

Curtea Constituțională a anulat, sâmbătă, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale iar luni seară a prezentat motivarea deciziei. În document, CCR subliniază atitudinea pro-rusă, anti-Occident și anti-NATO a Dianei Șoșoacă, declarațiile acesteia în care reia narativul Moscovei, inclusiv „comportamentul doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă de ‘călcare în picioare’ a valorilor înscrise în Constituție”, fapte care, potrivit Curții, contravin democrației și statului de drept pe care un președinte este ținut să le apere.

„Există anumite linii roșii care nu trebuie trecute”

Președintele social-democrat a adăugat și că este într-o „mare dilemă”: susținerea din partea unora ca partidele extremiste să fie declarate în afara legii și apoi apărarea celor care fac „apologia legionarismului și antisemitismului”.

„Am însă o mare dilemă. Cât de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie ca anumite partide să fie scoase în afara legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?!

Chiar și într-o campanie electorală, există anumite linii roșii care nu trebuie trecute. Pentru a nu arunca societatea românească în urmă cu 50 de ani. Nu voi intra niciodată în acest galop electoral inconștient practicat de unii candidați. Singura discuție rațională și serioasă din societate trebuie să fie legată de reforma CCR. Și asta voi face eu”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Please follow and like us:
Pin Share