Misunea „Hera” de apărare planetară, cu participare românească, a decolat pentru a studia asteroidul Dimorphos I Moment istoric pentru ESA I VIDEO

Misunea „Hera” de apărare planetară, cu participare românească, a decolat pentru a studia asteroidul Dimorphos I Moment istoric pentru ESA I VIDEO

Sonda Hera, care va studia asteroidul Dimorphos, a decolat luni de la Cape Canaveral, Florida, la bordul unui lansator SpaceX Falcon 9, potrivit unei transmisiuni în direct de la Agenția Spațială Europeană (ESA). Sonda ESA a decolat la ora locală 10:52 (14:52 GMT).

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/O13Sp00Ltlw?si=0dAHcsESbSpSAnem” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” referrerpolicy=”strict-origin-when-cross-origin” allowfullscreen></iframe>

Misiunea urmează să ajungă la sfârșitul anului 2026 în apropierea acestui asteroid, care a fost lovit în urmă cu doi ani de o navă spațială NASA pentru a-i devia traiectoria în cadrul unui test de „apărare planetară” fără precedent.

Asteroidul care ne ajută să învățăm cum să ne ferim de ce au pățit dinozaurii

Didymos este un asteroid binar aflat pe o orbită în jurul Soarelui care se extinde dincolo de Marte. Asteroidul principal este cât un munte, având un diametru de aproximativ 780 m și o perioadă de rotație de 2,26 ore. Asteroidul secundar, Dimorphos, are un diametru de aproximativ 151 m, similar cu Marea Piramidă din Egipt.

Perechea de asteroizi Didymos nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, însă reprezintă o țintă ideală pentru a experimenta capacitatea omenirii de deviere a asteroizilor. Hera va transforma metoda de apărare planetară ce folosește „impactul cinetic” într-o tehnică bine înțeleasă și care poate fi scalată și repetată în cazul unui pericol real de impact al unui asteroid cu Terra.

Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale:

componenta americană DART care a lovit Dimorphos pe 26 septembrie 2022
cea europeană Hera care va călători către asteroid pentru a-i evalua devierea orbitei, precum și pentru a-i studia îndeaproape modificările rezultate în urma impactului.

Procesul de lansare a celor doi CubeSats de către Hera Credit: ESA-Science Office

Hera are „creier” românesc

România va furniza câteva elemente esențiale în succesul misiunii europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă în siguranță la asteroid și să măsoare foarte precis deviația traiectoriei acestuia în urma impactului cu DART.

Acest fapt se datorează unei unități inovatoare de procesare de imagini realizată de GMV România pentru sistemul autonom de ghidare, navigație și control al misiunii Hera. Am putea face o analogie și spune că partea din creierul Hera care se ocupă de interpretarea informațiilor culese de ochii Hera este românească.

“Practic, ochii Hera adună informații despre unde se află satelitul în spațiu, iar tehnologia realizată de noi în România interpretează aceste date și permite misiunii să se mențină pe traseul corect către destinația finală,” ne-a declarat Cristian Chițu, Director Spațiu, GMV România.

Hera se apropie de asteroidul binar Didymos, Credit: ESA-Science Office

Tehnologia românească va sprijini Juventas

De asemenea, tehnologia românească va sprijini Juventas, unul din primii doi cubesats deep space ai Agenției Spațiale Europene (ESA) să se apropie de asteroid. În cazul Juventas, mergând pe aceeași analogie, întreg creierul este românesc.

Misiunea DART a NASA a reușit să devieze un asteroid

NASA a reușit în 2022 să devieze cu succes un asteroid de pe traiectoria sa, prăbușind o sondă spațială pe suprafața sa la sfârșitul lunii septembrie, într-o misiune de testare inedită care va ajuta omenirea să învețe cum să se protejeze de o posibilă amenințare viitoare.

Nava spațială a misiunii Dart a lovit în mod deliberat ținta sa, asteroidul Dimorphos, care este un satelit al unui asteroid mai mare numit Didymos.

Nava spațială a NASA a reușit să deplaseze asteroidul reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat șeful agenției spațiale, Bill Nelson, într-o conferință de presă.

Acesta este „un moment de cotitură pentru apărarea planetei și un moment de cotitură pentru omenire”, a spus el.

Acesta ar fi fost deja „considerat un succes uriaș dacă (sonda spațială) ar fi redus orbita cu doar 10 minute. Dar, de fapt, a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat el. Cu această misiune, „NASA a dovedit că este serioasă în ceea ce privește apărarea planetei”, a spus el.

Please follow and like us:
Pin Share